Orbán megdicsérte az ország duzzadó bicepszét

Orbán Viktor, kormányértékelő, Larus rendezvényközpont
Vágólapra másolva!
Látványosan jókedvűen értékelte Orbán Viktor a kormány elmúlt három évét egy konferencián, és többször is jól megnevettette a közönséget. A miniszterelnök szerint a kormány nemcsak talpra állította az országot, hanem Európa egyik legígéretesebb gazdaságává is tette. Hosszú távon szeretné, ha egy számjegyű lenne a személyi jövedelemadó, de megígérte, hogy lesz további rezsicsökkentés is, mivel "tovább nő a bicepszünk".
Vágólapra másolva!

Ha egy csütörtöki délelőttön egy épületnél szorgosan nyüzsgő TEK-eseket látunk, és oda igyekszik Stumpf István, Fekete György és Makray Katalin, akkor biztosak lehetünk abban, hogy különleges rendezvényt fogunk látni. Orbán Viktor miniszterelnök a Századvég, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz konferenciáján értékelte a kormány elmúlt három évét, és az elcsípett mondatfoszlányok alapján mindenki arra számított, hogy sok dicsérő szót fog hallani. Pláne, hogy szerdán kiderült, hogy az Európai Bizottság úgy döntött, hogy meg kell szüntetni a túlzottdeficit-eljárást Magyarország ellen.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A miniszterelnök érkezik a Századvég konferenciájára

Nem akármilyen előzenekart kapott Orbán, a rendezvényen felszólalt José Maria Aznar volt spanyol miniszterelnök, aki összefoglalta, szerinte milyen intézkedések kellenek ahhoz, hogy Magyarország és Spanyolország is a legjobbak között legyen. Szerinte a nyitott társadalom kialakítására, a rugalmas, versenyképes gazdaság létrehozására és a hagyományok ápolására egyszerre csak két vagy három igazi vezető képes ma Európában. Aznar ugyan nem nevezte meg, hogy kikre gondol, de a közönség soraiban nem volt kérdés, hogy Orbánt is ideszámítják.

Ezután következett Orbán, aki néhány percig dicsérte a "nagy harcosnak" tartott José Maria Aznart, akinek szerdán - a rendezvényre felkészülvén - megpróbálta elmagyarázni a magyarok sajátos észjárását. "Nehéz megérteni a magyarokat, ezzel én is küzdök gyakran" - mondta Orbán, és a közönség nagy nevetéssel díjazta a megjegyzést. A rendezvényt amúgy is a jókedv uralta, a korábbi Orbán-beszédekhez képest eltérés volt, hogy a közönség inkább hosszan jókat nevetett, mint tapsolt.

Kedvezőek a számok, ezért felolvasom

"Mindenki azt várja tőlem, hogy a kormány elmúlt három évét értékeljem, teszek majd erre kísérletet" - folytatta Orbán. A Nézőpont Intézet kutatását idézte, amely több ponton számszerűsítette a kormány teljesítményét. "Nem tudom, hogy jöttek ki ezek a számok, de miután kedvező, ezért felolvasom" - mondta Orbán mosolyogva. De még mielőtt a kormányfő számolgatott volna, azt mondta, hogy a Nézőpont tulajdonképpen a magyar modellt elemezte.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Néha nehezen érti a magyarokat

"Mit jelent a magyar modell?" - tette fel a kérdést Orbán, de nem válaszolta meg rögtön, mert ehhez meg kellett ismernünk, hogy milyen volt szerinte a kommunizmus magyar modellje. "Lerombolni egy politikai közösséget politikai tett, felépíteni szintén politikai tett. A kommunizmus legnagyobb politikai tette, hogy lerombolta a közösséget, és kialakította az irigység kultúráját, a nekünk úgysem sikerül politikáját" - mondta Orbán. Szerinte a kommunizmus által kialakított rendszert "a nemzeti kisszerűség politikájának" nevezhetjük, és ez túlélte a kommunizmust is. Szerinte a kommunista rendszer "az emberben rejlő rossz tulajdonságokra épített politikai konstrukciót", és azért omlott össze, mert elfogyott a pénzügyi fedezete. Orbán szerint az MSZP is éppen ezért bukott meg 2010-ben.

2010-ben az Orbán-kormány szerinte arra a politikai tettre vállalkozott, hogy közösséget épít, míg a szocialisták lerombolták. "Hogy populista legyek, az ellenfeleink azt mondják, ne vállalkozz, alkalmazkodj, fogd be a szádat; míg mi azt mondjuk: vállalkozz, állj ki, vállald a véleményed, és tiéd a jövő" - mondta Orbán.

Egyre nő a bicepsz

A kormányfő ezután rátért az elmúlt három év értékelésére. Felidézte, hogy 2010-ben nem sorolták, mit miért nem lehet megcsinálni, hanem megalkották a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, amelyben nincsenek "láthatatlan törvények és láthatatlan alkotmány". Azt ígérték például, hogy talpra állítják a gazdaságot, és ez szerinte sikerült is, mert ma már nem az IMF pénzén élünk. "Szerintünk szégyen más pénzén élni, az előző kormányok szerint érdem" - jelenti ki Orbán, aki szerint Magyarország jelenleg az "egyik legígéretesebb gazdaság".

A kormány nagy érdemei között említette a rezsicsökkentést is. "A rezsiköltséget befagyasztottuk, és ahogy nőtt a bicepszünk, csökkentettük is a rezsit. Most úgy tűnik, hogy a bicepszünk tovább nő, és további csökkentés várható" - büszkélkedett Orbán.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Giró-Szász András kormányszóvivő hallgatja Orbánt

A miniszterelnök szintén büszke arra, hogy a korábbi 1,8 millió adózó helyett most már 4 millióan fizetnek adót, és elárulta, hogy a most 16 százalékos személyi jövedelemadó további csökkentésén gondolkozik. Orbán azt szeretné, ha az szja a jövőben egy számjegyű lenne, mert "filozófiailag azzal értek egyet, hogy az emberek ne akkor adózzanak, amikor keresnek, hanem amikor költenek". Orbán tisztában van azzal, hogy messze vagyunk az egy számjegyű szja-tól, de szerinte ezt kellene elérni.

Elárulta, mi a magyar modell

Orbán hosszan dicsérte még azokat az intézkedéseket, amelyeket a közbiztonság javításáért tett a kormány. Szerinte 2010 előtt az országban "minden volt, csak rend és közbiztonság nem". A kormánynak hála most már "nem lehet katonaruhában masírozni, nem lehet sorozatgyilkosságokat szervezni úgy, hogy a rendőrség nem tud semmit tenni, és a börtönben is többen vannak" - jelentette ki a kormányfő.

Orbán a végén elárulta, hogy mit tart magyar modellnek. Szerinte a magyar modell egy munkaalapú társadalom kialakítását, igazságos teherelosztást és az érdem szerinti előrejutás biztosítását jelenti. A kormány pedig ezen az úton jár. Orbán Viktor a beszéde végén a várakozások ellenére csak egy mondatban említette meg a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését, amelynek történetét reményei szerint valaki megírja majd.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Habony Árpád, Orbán bizalmasa is ott volt a konferencián

Zárásként két filozófiai elvre figyelmeztetett, amelyet a kormány eddig is követett, és a továbbiakban is ragaszkodik ehhez. Eszerint az egyik elv az, hogy "Isten jó világot teremtett, és minden adott ahhoz, hogy ebben az ember boldogulni tudjon". A második lényege pedig az, hogy néhány törvényt minden körülmények között tiszteletben tartani, "különben rámegy a hazánk". Orbán nem nevezte meg, milyen törvényekre gondol, hanem befejezte, és hatalmas tapsvihar közepette távozott a teremből.

A rendezvényről szóló percről percre közvetítésünket itt találja, alább pedig végignézheti az egész beszédet:

//videa.hu/player?v=nRDaVtBRqO912OWM