Politikai reklámok miatt egymilliós bírság az ATV-nek

Vágólapra másolva!
A baloldali összefogás vasárnapi rendezvényének közvetítésekor politikai reklámot sugárzott.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint az ATV törvénysértően közölt politikai reklámokat, ezért a testület keddi ülésén eltiltotta a kereskedelmi televíziót a további jogszabálysértésektől, és több mint egymillió forint bírságot szabott ki a csatornára.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult, azt sérelmezve, hogy az ATV március 30-i Rendkívüli Egyenes beszéd című műsorában – a baloldali összefogásnak az Operaház előtt tartott választási gyűlése élő közvetítésekor – 11 alkalommal politikai reklámot sugárzott, amelyekben a közösen országos listát állító pártokat népszerűsítette.

A beadványozó kifogásában arra hívta fel a figyelmet: ahhoz, hogy egy kereskedelmi televízió politikai reklámokat sugározzon, be kellett volna jelentkeznie az előírt határidőig, február 15-ig, de ezt egyetlen érintett médium sem tette meg. Az NVB ülésén miután megtekintették a hivatkozott szpotokat helyt adtak a kifogásnak. A testület a jogsértés megállapításán, az eltiltáson és a pénzbírságon túl arra is kötelezte az ATV-t, hogy a határozat rendelkező részét tegye közzé műsorában.

Az ATV az Origónak azt mondta: a választási bizottság valójában a vasárnapi ellenzéki közvetítés miatt büntette meg a csatornát, mert vágatlanul adták az adást, és nem vagdosták szét az élő műsort, amikor a beszédek között bejátszók mentek le. Ezeket a bejátszókat minősítette a bizottság politikai reklámoknak. "Szerintünk szó nincs politikai reklámokról, ezeket a bejátszókat a szervezők vetítették a tüntetés résztvevőinek, nem pedig mi. A helyzet tisztázására nem adtak lehetőséget a bizottságban, a jogi képviselőnk nem szólalhatott fel, a panasz tárgyát pedig fél órával az ülés előtt ismertük meg. Szombaton amúgy szintén vágatlanul és élőben közvetítettük a Fidesz tömeggyűlését. Elgondolkodtató tehát, hogy most az egyetlen olyan tévét büntetik meg, amelyik mindkét oldal rendezvényét élőben és vágatlanul közvetítette" - olvasható a közleményükben.