Kövér : Recsk szellemi örökösei beszélnek diktatúráról

Kövér László
Recski Emlekpark emlékszobor avatás az országgyülés elnöke, Kövér László és volt miniszterelnök, Boros Péter részvételével Recsken 2014. szeptember 20-án
Vágólapra másolva!
Azok emlegetnek diktatúrát az ország rendbetétele kapcsán, akiknek soha meg nem tagadott szellemi jogelődei létrehozták Recsket - mondta Kövér László, a munkatábor helyén felállított emlékoszlop avatásán. Az Országgyűlés elnöke szerint nincs alku a kínzók politikai örököseivel, Recsken pedig ’56  szabadságvágya született meg.
Vágólapra másolva!

Ünnepi emlékoszlopot állított Recsken a Nemzeti Örökség Intézete. A sztélé avatásán díszvendégként felszólalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Recsk történelmi emlékhely, ahol egy hamis eszme véget ért - és a kommunizmus megmutatta igazi arcát, a terrort – emelte ki beszédében Kövér László.

Kövér László a Recski Emlékpark emlékszobor avatásán Forrás: Szabó Gábor

A házelnök szerint a kényszermunkatáborba a társadalom minden rétegéből kerültek foglyok. Parasztok, papok és miniszterek, szabadon gondolkodó emberek raboskodtak együtt, és haltak meg itt, így vált Recsk a nemzet börtönévé és temetőjévé.

Recsk és ’56

Kövér László hozzátette, Recsk ugyanakkor 1956 igazságának születési helye, a szabadságvágy bölcsője, ami túlélte a keményvonalas és a gulyáskommunizmust. A házelnök szerint a táborban is megmaradt az ember szabadsága, kínzások árán sem vált például a rendszer kiszolgálójává, rabtársai kínzójává.

Kövér László házelnök és Boross Péter volt miniszterelnök Recsken Forrás: Szabó Gábor

„Recsken a vesékbe láttunk. Ott nem volt mese, ott kijött az emberekből, hogy mit érnek.” – idézett Kövér László egy egykori honvédtiszt rabot, Görgey Gudiót.

Szellemi jogörökösök

A politikus szerint ma azok emlegetnek diktatúrát az ország átalakítása és rendbetétele kapcsán, akik ifjúságukat a szocialista pártállamban, az utána következő időket pedig az szocialista utódpártban, a magyar állami vagyon elvesztegetésével töltötték - és akiknek meg soha nem tagadott szellemi- politikai jogelődjei létrehozták a recski munkatábort.

Emlékoszlop Recsken Forrás: Szabó Gábor

Nincs alku

Ez a hely figyelmeztet mindenkit: nincs és nem is lehet alku a szocializmus terrorrendszerével. Ezért nincs és nem is lehet alku a kínzókkal és börtönőrökkel, sem azok szellemi és politikai örököseivel, sem azokkal, akik bármilyen okból védik és mentegetik őket – szögezte le beszédében Kövér László, aki a fiatalokat is kérte, emlékezzenek a kényszermunkatábor foglyaira, az ott történt bűnökre, mert azok a felejtéssel teljesednének be igazán.

Emlékszobor avatás Recsken Forrás: Szabó Gábor

Patkányok és emberek

A beszédek után Pregitzer Fruzsina színésznő adta elő Wass Albert allegorikus, Patkányok honfoglalása című novelláját, ami a házban elszaporodó falánk patkányok és a házigazda küzdelméről szól. „És amikor az ember észrevette, hogy újra szaporodni, kezdenek, hosszasan elgondolkodott, hogy mit is tegyen velük” - idézett a művésznő, a zárómondatot pedig nagy taps fogadta.

Recski Emlekpark emlékszobor avatás Forrás: Szabó Gábor

Kövér László mellett több egykori fogoly is megkoszorúzta a recski emlékoszlopot – köztük Krasznay Béla, a Recski Szövetség Egyesület elnöke is,aki rövid beszédben emlékezett fogságára. Az ünnepségre eljött Boross Péter egykori miniszterelnök, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, de képviselte magát a Politikai Foglyok Országos Szövetsége és az 56-os Magyarok Világszövetsége is.

Orbán Viktor nem jött el

A megemlékezésre nem jött el a miniszterelnök, Orbán Viktort Granasztói György történész képviselte, az ünnepségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes sem vett részt. Megjelent viszont a Fidesz-KDNP recski polgármesterjelöltje, és Dudás Róbert, a Jobbik Heves megyei elnöke is.

Emlékszobor avatás Recsken Forrás: Szabó Gábor

Katonadolog

Az eseményen sok diák is részt vett, zömében az Egressy Gábor kéttannyelvű gimnázium tanulói, ahol fakultációban katonai alapismereteket is oktatnak. Az Egressy katonaiskola egyenpólóját viselő diákok az Origónak elmondták, tanulmányi kirándulásra jöttek Recskre, a program nem volt kötelező, az jött el, aki akart.