Veszélyesen magas a Balaton vízszintje

Balaton, vízszint
Vágólapra másolva!
Jelenleg is 30 centivel haladja meg az optimálisat a Balaton vízszintje, így egy komolyabb hóesés, majd olvadás komoly gondokatm, akár károkat is okozhat. Eközben téli vízszintre állították be a Tisza tavat. Ha nem érkezik jelentős árhullám, akkor tavaszig megtartják a Kisköre-felső vízmércén mért 620 centiméteres értéket.
Vágólapra másolva!

Az optimális 95 centiméternél 30 centivel magasabb még a Balaton vízszintje, pedig nyitva van a Sió zsilipje, amely lefolyást enged a víznek. Az optimálisnál magsabb vízállás egyelőre nem jelent veszélyt, nagyobb hómennyiség és az azt követő olvadás még okozhat gondokat.

Volt 155 és 22 centis víz is

A Balaton szabályozásának bevezetése óta egyébként 1947. április 10-én mérték a Balaton legmagasabb vízszintjét, 155 centimétert. Érdekesség, hogy két és fél évvel később, 1949. november 2-án pedig már az azóta mért legalacsonyabb szintre, 22 centire süllyedt a vízszint.

A Balaton vízszintje 2014. január 1-december 31 között

A Balaton vízszintje idén: végig az optimálisnál magsabb volt Forrás: www.kvvm.hu

Eközben téli vízszintre állították be a Tisza tavat. Horváth Béla, a tavat üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese elmondta: erre azért van szükség, mert a téli időszakban a nyári magasabb vízszint fenntartása árvízvédelmi szempontból nagyobb kockázatot jelent. Jégtakaró kialakulása után ugyanis egy esetleges árhullámmal a felszakadó jégtömeg veszélyeztetné a védőtöltéseket, az erdőállományt, a turisztikai infrastruktúrát, sőt a kiskörei vízlépcső berendezéseit is.

Két lépcsőben állították be

A tó téli üzemrendre átállását az elmúlt évben alkalmazott kétlépcsős módszerrel végezték. Ennek megfelelően a tározó leeresztése október 27-én kezdődött, és az alacsonyabb, 560 centiméteres vízállást november 17-re érték el.

Három nappal később indult a napi 5 centiméteres ütemű duzzasztás a magasabb, 620 centiméteres téli vízszintre, amely november végére fejeződött be. Az ürítés és töltés során a vízállás egy centiméteres változása egymillió köbméter víztömeg mozgásával jár együtt.

Jobb így a halaknak

A kétlépcsős vízszint-kombináció mellett a halak biztonságosabb vermelése érdekében döntöttek. Az első lépcsőben végrehajtott nagyobb mértékű vízszintcsökkentés után ugyanis a halak a sekélyebb részekről a mélyebb vizekbe vándorolnak, ahol a télen fellépő oxigénhiány kisebb veszélyt rejt számukra.