Maradhat a mentálisan sérült magyar lány Svédországban

Wilhelm Fruzsina
Vágólapra másolva!
Az Origo úgy értesült, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai megtalálták a megoldást arra, hogy Wilhelm Fruzsina Svédországban élő nagynénjénél maradhasson. Korábban az Origo is beszámolt arról, hogy a mentálisan sérült magyar lányt ki akarja toloncolni a svéd állam.
Vágólapra másolva!

Az Origo külügyi forrásból nem hivatalosan úgy értesült, Szijjártó Péter irányítása mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai találtak megoldást arra, hogy Wilhelm Fruzsina Svédországban élő nagynénjénél maradhasson, így mindennapjait továbbra is szerető családtagjai között tölthesse.

Kitoloncolnák

A 20 éves Wilhelm Fruzsina enyhe mentális visszamaradottsággal küzd, értelmi szintje olyan, mint egy 8 éves gyermeké. A lány, szülei halála után, előbb Hajdúnánáson élő nagynénje gondozása alá került, majd 2012-ben Svédországba utazott, ahol azóta anyai nagynénjével él.

A lány két és fél éve él a svédországi Malmőben, ám várhatóan vissza kell jönnie Magyarországra, mert a svéd bevándorlási hatóságok szerint túl nagy terhet jelentene a svéd államnak a szellemileg sérült lány gondozása – írta az Index.

Wilhelm Fruzsinát ki akarták toloncolni Svédországból Forrás: Facebook

A kitoloncolást a végsőkig igyekszik megakadályozni a lány 27 éve Svédországban élő nagynénje, Ruff Ágnes, aki az utóbbi években gondoskodott róla. A lány ügyében adománygyűjtést és petíciót is szerveztek, a svédek azonban egyelőre hajthatatlanok.

Egyetlen állampolgárról sem mond le

Szijjártó korábban többször hangsúlyozta, hogy a KKM mindent megtesz azért, hogy Wilhelm Fruzsina ügyében a legemberibb megoldás szülessen. A miniszter mindig elmondta, hogy Magyarország egyetlen állampolgáráról sem mond le, így ha Fruzsinának haza kell jönnie, az állam a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően gondoskodni fog róla, azonban az ellátása valószínűleg intézményi keretek között történne.

Ennél emberibb megoldás az, ha az értelmileg sérült lány, aki a szüleit már elvesztette –, Svédországban élő rokonainál maradhat. Most úgy tűnik, hogy erre van megoldás. A történtekkel kapcsolatban a minisztérium a hírek szerint rövidesen bejelentést tesz.

Szijjártó Péter a svéd külügyminiszterrel is tárgyalt Fotó: Bielik István - Origo

Az evangélikus egyház is segít

Szijjártó Péter még március 6-án egyeztetett svéd kollégájával, Margot Wallströmmel Wilhelm Fruzsina ügyében. A svéd miniszter elmondta, hogy a fennálló svéd jogszabályok alapján külügyminiszterként ezt a folyamatot nem tudja befolyásolni.

A svéd evangélikus egyház segítségét kéri Fabinyi Tamás püspök annak érdekében, hogy Wilhelm Fruzsina a nagynénjénél maradhasson. Ha azonban a mentálisan sérült lánynak haza kell térnie, a Magyarországi Evangélikus Egyház kész otthont biztosítani a számára.