Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Semjén Zsolt elárulta, mit nem tesz egy komoly ember

A Kőrösi Csoma Sándor-program megnyitója Budapesten
Semjén Zsolt
Vágólapra másolva!
Nincs ok az aggodalomra az uniós forrásból fejleszteni tervezett felcsúti nosztalgiavasút ügyében Semjén Zsolt szerint. A miniszterelnök-helyettes szerint még nem szólt az EU, hogy baja lenne a beruházással, de nem is lehet vele bajuk. Semjén ki is oktatta a témáról érdeklődő ellenzéki politikust.
Vágólapra másolva!

A kormány nem lát olyan okot, amelyre hivatkozva az Európai Unió megtehetné, hogy megvonja a felcsúti kisvasút uniós támogatását - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Varju László független parlamenti képviselő írásbeli kérdésére.

Megfúrhatják a vasutat?

A Demokratikus Koalíció színeiben politizáló képviselő arra volt kíváncsi, vajon az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF megfúrhatja-e a részben uniós támogatással megvalósuló nosztalgiavasút építését Felcsúton.

Varju László, a Demokratikus Koalíció politikusa kíváncsi volt, megvalósul-e a vasúti fejlesztés Felcsúton Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Figyelő írta meg néhány hete, hogy az Európai Unió figyelmét is felkeltette a felcsúti kisvasút fejlesztése, és a lapnak Brüsszelben megerősítették, hogy bár még alá sem írták a támogatási szerződést, már vizsgálják a projektet. Az OLAF ugyanakkor a lapnak nem kommentálta a kérdést.

Komoly ember ilyet nem

Az ellenzéki politikus erre a lapinformációra hivatkozva kérdezte alapvetően Orbán Viktor miniszterelnököt, de helyette helyettesétől, Semjén Zsolt KDNP-elnöktől kapott választ, amely felvezetésképpen kioktatta az ellenzéki politikust a helyes témaválasztásról.

Semjén Zsolt, aki a képen a 34. Postagalamb Olimpiát nyitja meg, figyelmeztette az ellenzéki politikust Fotó: Bielik István - Origo

"Írásbeli kérdésében - nem először - sajtóinformációkra hivatkozik. Többször hangsúlyoztam már képviselőtársamnak, hogy komoly ember ilyet nem tesz" - figyelmeztette válaszában Semjén Zsolt a DK politikusát. Azért - tette hozzá - válaszol a kérdésre, hogy eloszlassa Varju kételyeit és félelmeit.

Nem tudnak vizsgálatról

Semjén Zsolt azt írta, hogy válasza postázásáig - június 2-ig - semmilyen értesítést nem kapott a kormány arról, hogy az Európai Unió bármely szervezete vizsgálatot folytatna a fejlesztéssel kapcsolatban, ilyesmiről a kormánynak nincs tudomása.

A felcsúti vasút - zöld utat kap vajon? Fotó: Bielik István - Origo

Arra is kitért, hogy a kormány nem lát olyan okot, amelyre hivatkozva az Európai Unió megtagadhatná az uniós támogatást a projekttől, noha a Figyelő úgy véli, nem biztos, hogy az EU jóváhagyja "a felcsúti kalandpark legújabb attrakciójának" kétmilliós eurós támogatását.

Támogatott beruházás

Korábban az Origo is hírt adott arról, hogy a kormány kiemelt projektté tette a felcsúti vasúti fejlesztést, 600 millió forint elszámolható keretösszeggel. A beruházás a közép-dunántúli operatív program része, a kiemelt és integrált vonzerő-, termék- és infrastruktúrafejlesztések körében.

A felcsúti vasúti pályaudvar épülete, amit a focialapítvány már megvett és felújított Fotó: Bielik István - Origo

Orbán Viktor miniszterelnöknek egyébként családi háza van Felcsúton, és a gyermekkorát is részben ott töltötte. 2009-ben a kormányfő által alapított Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány vásárolta meg az 1980 óta nem üzemelő Bicske-Székesfehérvár vasúti szárnyvonal egy szakaszát, beleértve az állomásépületeket is, hogy a későbbiekben vasutat működtessen rajta.

Az alcsút-felcsúti állomás épülete vendégházként újult meg, visszanyerve eredeti külső formáját, és az akadémia a vértesacsai állomásépületen is végzett már állagmegóvási munkákat - derül ki az akadémia honlapjáról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről