Orbán Viktor nem támogatja a Hóman-szobor felállítását

Az Országgyűlés plenáris ülése
Orbán Viktor az Országgyűlés plenáris ülésén
Vágólapra másolva!
Nem mondanak le a civilek a székesfehérvári Hóman Bálint-szobor felállításáról, de visszafizették az alkotáshoz kapott állami támogatást, a miniszterelnök pedig kijelentette: nem támogatják olyan politikus szobrának felállítását, aki együttműködött az elnyomókkal. Májusban még Hóman Bálint emlékét éltette.
Vágólapra másolva!

A kormányfő 2015. május 26-án, a Modern Városok Program székesfehérvári állomásán a Kormány.hu-n megtalálható leirat alapján a következőket mondta:

„Az első dolog, hogy emlékezzünk meg arról, hogy ennek a városnak Hóman Bálint volt az országgyűlési képviselője, akit nemrégiben jogi értelemben teljes mértékben rehabilitáltak. Ez a városunk rehabilitációját is jelenti, ezért üdvözöljük ezt a döntést, és

örülök annak, hogy Hóman Bálint emléke Székesfehérvár városából nem tűnik el,

és reméljük, hogy hamarosan a tudományos és közéleti rehabilitáció is meg fog történni."

Hóman Bálint arcképével ellátott molinó a tervezett szoborállítás helyszínén Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Több százan tiltakoztak

Azóta a Hóman-szobor tervezett felállítása kapcsán több tiltakozás is volt Székesfehérváron, legutóbb múlt vasárnap. A szoborállítás ellenzői kijelentették: nem akarnak antiszemita, náci politikusokról szobrokat, sem népirtással, holokauszttal kapcsolatos kettős beszédet, sem gyűlöletet szítani vagy elviselni.

Állami és önkormányzati pénzek

Korábban már Cser-Palkovics András, a város polgármestere is jelezte: a Hóman Bálint Alapítványnak joga van felállítani az alkotást, de a szervezet fizesse vissza a magyar államtól és az önkormányzattól kapott támogatást, ezzel mentesítse a várost és az országot a méltatlan támadásoktól. Trócsányi László igazságügyi miniszter azzal magyarázta, hogy

tárcája törvénytelenül adhatott 15 millió forintot a Hóman-szobor felállítására,

hogy a támogatásról szóló döntést még Navracsics Tibor hozta meg korábbi közigazgatási és igazságügyi miniszterként. A jelenleg uniós biztosként dolgozó Navracsics közleményben cáfolta a miniszter állítását.

Gyertyagyújtással tiltakoztak a szoborállítás ellen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Felállítják, de fel nem avatják

Az alapítvány kedden sajtótájékoztatón jelentette be: a tervezett helyen és formában állítják fel a szobrot, de egyelőre eltekintenek a december 29-re tervezett ünnepélyes felavatásától.

Orbán Viktor az Országgyűlés plenáris ülésén Forrás: MTI/Kovács Attila

Kunhalmi Ágnes, szocialista országgyűlési képviselő a parlamentben kérdezte Orbán Viktort arról, hogy támogatná-e a nyíltan, hogy az antiszemita Hóman Bálintnak, a Horthy-korszak oktatás- és vallásügyi miniszterének szobrot állítsanak. Orbán Viktor így válaszolt:

nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás.

Jelezte azt is, hogy ezért nem fogja támogatni Horthy Miklós-szobor felállítását sem.

A székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár épülete a Bartók Béla téren, elkerítve a Hóman-szobor leendő helye Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor azt mondta: nem tologatja a felelősséget, de a civilszervezet támogatás iránti kérése nem jutott el a legmagasabb döntéshozókig. Hozzátette: a kormány működéséért

a politikai felelősséget ő vállalja, így a civilszervezetnek juttatott támogatásért a felelősséget ő viseli.

Elmondta, örül, hogy a szervezet úgy döntött, visszaküldi ezt a pénzt. A kormányfő sajnálkozását fejezte ki, hogy ezt a kérdést "pofozkodás és csihi-puhi keretében" kell megtárgyalnia a parlamentnek.