Erről is Lázár János gondoskodik

Várkert Bazár
Vágólapra másolva!
Teljesen állami tulajdonba, Lázár János minisztériumához kerül a Várgondnokság. Orbán Viktor elrendelte, hogy a Vagyonkezelő vásárolja meg a nonprofit cég önkormányzati üzletrészét is.
Vágólapra másolva!

Lázár János minisztériuma kapja meg Várgondnokságot, miután a Orbán Viktor felszólította Seszták Miklós fejlesztési minisztert: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján azonnal vegye meg az üzletrészt a Budavári Önkormányzattól, majd adja át a nonprofit kft. feletti tulajdonjogát a Miniszterelnökségnek. A Várgondnokság Várban lévő állami ingatlanokat kezel.

Így egyszerűbb

A Minszterelnökségtől megtudtuk, a Budavári Önkormányzat már tavaly döntött 10 százalékos tulajdonrészének eladásáról - 90 százalék pedig már eddig is a Vagyonkezelő birtokában volt. A tárca szerint azért volt szükség a vásárlásra, mert a Várgondnokság Nonprofit Kft. teljes átvétele egyszerűbbé teszi a pályázati támogatások elszámolását, a cégnek pedig a Nemzeti Hauszmann Tervben is szerepet szánnak majd.

Arra a kérdésre, hogy miért azonnali hatállyal döntöttek a vételről, a miniszterelnöki sajtóiroda nem válaszolt.

Az eladási szándékot később megerősítette a Budavári Önkormányzat is, levelükből azonban kiderült, hogy nem 10, hanem 15 százalékos tulajdoni részük van a Várgondnokságban, és az is, hogy még nem kötötték meg az eladásról szóló szerződést. A kérdéses üzletrész értéke összesen 25 millió forint.

A Várkertbazárt is a Miniszterelnökséghez kerülő Várgondnokság Nonprofit Kft. felügyeli Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Logikus döntés volt

Gyutai Csaba, a Várgondnokság ügyvezető igazgatója is logikus lépésnek tartja, hogy az állam megveszi ezt a hányadot. mint az Origónak elmondta, a nonprofit cég eddig is állami tulajdont gondozott, így az először tavaly áprilisban átadott Várbazárt is.

Harmonikus kapcsolat

Gyutai Csaba szerint ez nem fog fennakadást okozni a Várgondnokság és Budavári Önkormányzat egyébként is harmonikus viszonyában, és az sem kizárt, hogy az önkormányzat ettől függetlenül megőrizheti taggyűlési posztjait a cégnél.

A Millenáris parkot is átvették

A Miniszterelnökséghez került korábban a Millenáris Parkot üzemeltető két nonprofit cég is: Lázár János tárcája 2014. december 31. hatállyal vette át a Vagyonkezelőtől a Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit Kft. és Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. állami tulajdonrészét.

Mélygarázs épül a volt Ganz-épület helyére Fotó: Polyák Attila - Origo

A Millenáris park idén várhatóan 4,5 milliárd forintból újulhat meg: 2,66 milliárdból kap játszóteret a karmelita kolostorból a parkba költöző Nemzeti Táncszínház és 1, 9 milliárdból építenének mélygarázst, közösségi teret a ma parkolónak használt volt Ganz-épület helyére. (A kolostorba tervezik költöztetni a miniszterelnök hivatalát.)