Quaestor-ügy: lejárt a Poltnak adott ultimátum

2015.03.27. 06:58

Délig kapott ultimátumot Polt Péter legfőbb ügyész az Együtt-től arra, hogy tisztázza családi érintettségét a Quaestor-vezérrel összefüggésben. Kiderült ugyanis, hogy a csütörtökön őrizetbe vett Tarsoly Csaba titkára Polt lányának barátja. A Quaestor-vezér nevénegyébként nincs igazán értékes vagyontárgy.

Ultimátumot adtak Poltnak

Polt Péternek jó - családi - oka volt, hogy hagyta Tarsoly Csabát futni? - kérdezi az Együtt a legfőbb ügyésztől, a válaszadásra pedig pénteken délig adott időt. A párt szerint a legfőbb ügyésznek tisztáznia kell: azért nem indított eljárást Tarsoly "bűnbandája" ellen, mert Tarsoly titkára Polt lányával él együtt? Ha a főügyész elfogultan viselkedett az ügyben, akkor az Együtt szerint azonnal távoznia kell hivatalából.

Tarsoly Csaba többszázmilliós villája nincs a nevén
Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Fura összefonódás

Az Együtt arra reagált az ultimátummal, hogy Tarsoly Csaba személyi titkárának, Mikuska Zoltánnak a Blikk információi szerint Polt Péter legfőbb ügyész az "apósjelöltje", hiszen annak nagyobbik lányával jár. Mikuska a Miniszterelnökségről igazolt át a Quaestorhoz kicsit több mint három évvel ezelőtt. 

A Bors eközben úgy tudja, hogy Tarsoly többszázmilliós, budai villája egy svájci cég tulajdonában van. Apja, Tarsoly Vince XVII. kerületi háza pedig Tarsoly Vincéné tulajdona, és neki nincs üzletrésze a Quaestorban.

Távozást követel a PM is

Miután pénteken délben lejárt a Polt Péternek adott ultimátum, a Párbeszéd Magyarországért (PM) közölte: a legfőbb ügyésznek azonnal távoznia kell posztjáról, ha beigazolódik, hogy személyes összefonódások miatt késlekedett az eljárás megindításával. A PM hozzátette: egy normális demokráciában a legfőbb ügyész mellett a miniszterelnöknek is azonnal távoznia kellene posztjáról.

A Quaestor-botrány kirobbanása óta a legfőbb ügyész sokáig tétlen volt, amivel vélhetően lehetővé tette Tarsolyék aggályos vagyonmentését - tette hozzá a PM, jelezve: tarthatatlan, hogy ebben az országban szinte következmények nélkül ellophatják bárkinek a pénzét és a felelősök kezén sosem kattan a bilincs.

Bűnügyi őrizetben

A rendőrség éjszaka kiadott közleménye szerint a Quaestor-üggyel összefüggésben előállított három embert a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai gyanúsítottként hallgatták ki csalás miatt, majd bűnügyi őrizetbe vették őket. A nyomozás a Fővárosi Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett zajlik. Az ügy hátteréről cikkünket itt olvashatja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK