Orbán: Senki sem akar balek lenni

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyar Rádió 2015.06.05
Budapest, 2015. június 5. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, mielőtt interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2015. június 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A teljes fizikai határzárat sem tartja elképzelhetetlennek a déli határon a bevándorlás megállítására a kormányfő, akit a Kossuth rádió reggeli műsorában elsősorban a kormány bevándorláspolitikájáról kérdeztek.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor elmondta, szerdán hallgatja meg a kormány a menekülthelyzetről Pintér Sándor belügyminisztert. Az ügyben hamarosan egyeztet a magyar és a szerb kormány.

Meg kell erősíteni az unió külső határait

A miniszterelnök szerint a bajt nem Magyarország és az Európai Unió területén kell kezelni, hanem azon kívül. Mint mondta, az uniós belügyminiszterek egyetértenek abban, hogy az unión kívül kell táborokat létrehozni, és az uniós államoknak maguknak kell eldönteniük, mennyi bevándorlót tudnak, akarnak fogadni.

Illegális bevándorlókkal teli mentőcsónak érkezik az olasz partokhoz. Orbán Viktor szerint meg kell erősíteni az uniós határokat, és még Afrikában létre kell hozni a befogadótáborokat Forrás: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo

Meg kell erősíteni az unió külső határait, azonosítani és feltartóztatni az embercsempészek hajóit, és még Afrikában létrehozni a befogadótáborokat. Legalább ekkora gondnak tartja a kormányfő a szárazföldön érkezők tömegét. Úgy fogalmazott, „senki nem akar balek lenni”.

Magyarország a visszatoloncolt több ezer menekültet megpróbálja majd "továbbtoloncolni".

Abszurdnak nevezte, hogy Görögország a menekültek szempontjából nem biztonságos országgá vált, miközben a megoldást szerinte Görögország partjainál kell keresni.

Nem kukoricázunk

A bevándorlásról szóló kormányzati plakátokat széles nemzeti konzultációnak tartja Orbán Viktor. Azok megrongálását pedig a liberális ellenzék akciócsoportjainak számlájára írta. Szerinte egy kicsi, de hangos csoportról van szó, amelynek állításai ellentmondanak minden életszerűségnek.

Hangos, liberális kisebbségnek tartja a kormányfő a plakátrongálókat Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezek a plakátok a kormányfő szerint nem lógnak ki az európai átlagból, és elsősorban az embercsempészeknek szólnak, azt jelzik, nincs esély itt maradni, mert itt nincs elég munka, jobb elkerülni Magyarországot, mert itt nem kukoricáznak.

Ha nem ez a kormány lenne, akkor Orbán Viktor szerint mostanra már több százezer menekült lenne itt.

Szimbolikus ügy az Altus

Az Altus-ügynek szerinte komoly visszhangja lesz Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az Altus-ügyet a miniszterelnök olyan szimbolikus ügynek tartja, amelynek szerinte komoly visszhangja lesz, mert az unió költségvetéséből „kültelki trükkökkel” juttatnak pénzt egy pártnak, erről szerinte biztosan beszélni kell majd.

Adócsökkentés, egészségügy, olimpia

A 2016-os költségvetésről szólva a miniszterelnök azt nevezte a legfontosabb kérdésnek, hogy mennyi pénz marad a családok zsebében. Adócsökkentési költségvetés születik, ez a filozófiája a büdzsének, ennek eredménye lehet az, hogy több marad a családoknál.

Meg kell épülnie Budapesten egy nagy központi szuperkórháznak Forrás: SOTE

Rengeteg pénz megy bele az egészségügybe, ez az ágazat kapta a legtöbbet az utóbi időben, és ez a kormányfő szerint főleg vidéken látszik is, sokat javultak az állapotok.

Meg kell épülnie Budapesten egy nagy központi "szuperkórháznak",

és akkor szerinte a fővárosban is jobb lesz a helyzet.

Az olimpiai rendezéséről a kormányfő úgy vélekedett, hogy az ország méltó egy ilyen esemény megrendezésére, mert nagyon sokat adott hozzá az olimpiai mozgalomhoz, amelynek alapítói közül csak Magyarország nem rendezett még olimpiát. Szerinte az ötkarikás játékok megrendezéséhez szükséges létesítmények 60-80 százaléka vagy már létezik, vagy elkészül Budapesten olimpia nélkül is. Hozzátette, az olimpiai bizottságra kell bízni a döntést, amelyet a kormány támogat.