Unatkozik? Vásároljon ormányos medvét!

Kenguru, egzotikus állatok tartása
Kenguru, egzotikus állatok tartása
Vágólapra másolva!
Még a statisztikai hibahatáron belül, de egyre többen tartanak egzotikus állatokat a klasszikus kutya, macska, hörcsög, kanári vagy görény helyett. Az apróhirdetésekben különös szerzetekre lehet bukkanni, nekünk - Budapest közelében - eladó kengurukon akadt meg a szemünk. Akik egyébként az élet hercegei: ha süt a nap, irányba fordulnak, a farkukra támaszkodnak, hátradőlnek és napfürdőznek. Utánuk járva egy valóságos magánállatkertbe csöppentünk, ahol a címben jelzett ormányos medvék is megvásárolhatóak.
Vágólapra másolva!

Az ember szeme néha eltéved, miközben használt alufelnit vagy gyógyszerkönyvi tisztaságú konyhasót keres az interneten. A minap egy jóbarát révén az alábbi hirdetésbe ütköztem: „Kenguru eladó". Mivel fényképet is mellékeltek hozzá, egyértelmű volt, hogy nem egy babahordozó eszközről, hanem hús-vér erszényesről van szó. Eddigi életemben valahogy elkerült a vágy, hogy ilyen háziállatot birtokoljak, de aztán elképzeltem, mennyien gondolhatják, hogy menő dolog, ahogy a Körúton sétálnak, a kengurujuk meg ők, ezért utánajártam a dolognak.

Rufus és Rosy Fotó: Mudra László - Origo

A hirdetők, Koltay Ádám és felesége, Koltay Ildikó arra kérnek, ne írjam meg, hol laknak. Annyiban maradunk, hogy egy Budapest közeli kisváros kertes házas övezetében, ami igaz is. Náluk most két Bennett-kenguru ugrándozik a kennelben, egy fiú, Rufus és egy lány, Rosy. Azért vettem a hímet előre, mert ő egy albínó változat, ami igen ritka.

Persze maga a kenguru is igen szórványos errefelé, úgyhogy nem tudom, min ámuljak jobban.

Kiderül sajnos, hogy hiába teli a buksza, ha üres az erszény, mert Rosy és Rufus nem eladóak, és most kölyök sincsen a háznál. Azok évente egyszer, tavasz végén szoktak lenni, de ha szeretne valaki, akkor Ádámék hoznak neki Hollandiából. A Bennett egyébként engedély nélkül tartható.

A kenguru csapatban él, de háznál tartva egyedül is elvan. Ha kellően sokat foglalkoznak vele, nem esik depresszióba, mint egy ló, ami mellé minimum egy birkát illik venni, hogy legalább érzésre meglegyen a ménes. Jó hír viszont, hogy ha több kengurut veszünk, akkor vásárolhatunk csak fiúkat is, nem fognak verekedni. Addig, amíg lány nincsen köztük – ismerős helyzet, ugye? Lakásban is tarthatók, szobatisztaságot azonban csak részlegesen várjunk el tőlük: mint a nyulak, nagyjából egy helyre ürítenek (és ugyanúgy bogyókat). Engem egy kicsit aggaszt ez a „nagyjából", de hát ugye valamit valamiért.

Igazi tejcsárda

Nemcsak a kenguru, hanem a szaporodása is rettentően érdekes. Az egészet nem mesélem el, annyit azonban megemlítenék, hogy a kengurumamának négy emlője van az erszényében, és mindegyikből más összetételű tej jön.

A kicsi kezdi az egyiken, aztán ahogy nő, átszopja magát a következő csecsre.

Olyan 8 hónapos korukban elhagyják az erszényt, de még visszajárnak szopni – ha valaki olyat lát, hogy ül a kicsi a földön az anyja előtt és a feje az erszényben van, akkor most már tudni fogja, hogy nem a bent felejtett kisautóját keresi.

Amilyen kicsik, olyan nagyot ugranak Fotó: Mudra László - Origo

Egyébként ebben az életkorban szokták cumisüvegre venni a kicsiket, ez jelenti a kézzel nevelést, minek eredményeként teljesen kezesek lesznek. A többiek is szelídek, de egy kézzel nevelt állat azért mindig más – mondja Ádám, hiszen így sokkal bensőségesebb viszony alakul ki állat és ember között. Ez a „szokták cumisüvegre venni" kicsit túlzó megfogalmazás, egész Európában Koltayék Lola nevű, 2013-ban született kenguruja volt az első, akit ezzel a módszerrel pátyolgattak. Nem könnyű feladat, mert a kicsinek kétóránként kell enni adni.

A kenguru tehát elvan a lakásban is, de egy hetedik emeleti panel azért nem igazán az ő terepe, az a jó, ha kimehet a kertbe. Itt viszont ügyelni kell a kerítés magasságára: egy Bennett-kenguru, ami úgy térdig ér, helyből ugorja a másfél méteres magasságot, és vannak versenyzők, akik viszik az 1 méter 80 centit is, így a kerítés minimum kétméteres legyen!

Nyúlszerűen tartani

Ha az intelligenciája alapján megpróbáljuk elhelyezni a nyúl-kutya tengelyen, akkor a kenguru inkább az előbbihez hasonlít. Persze ez is szubjektív dolog, nyúltartó ismerőseim szerint a nyúl okos, viszont az is tény, hogy még egyet sem láttam apportírozni. Az értelmi képességeiket tekintve tehát nagyon hasonlóak, az étkezésüket illetően viszont nagyon nem – hívja fel a figyelmet Ildikó. Mint mondja, sokan azt hiszik, hogy a kengurut „nyúlszerűen kell tartani", ezzel viszont 3-4 év alatt ki lehet végezni szegényt, pedig bőven tíz év fölöttig élne. Semmilyen speciális diétára nem kell gondolni: nyáron füvet, télen szénát kell nekik adni, és ennyi. Esetleg néha egy kis nyúltápot, de az almát, száraz kenyeret, répát el kell felejteni, mert nem tesz jót a bélrendszerének.

Az ormányos medve okosabb, mint egy kutya. Később még róla is szó lesz Fotó: Mudra László - Origo

Magyarországon körülbelül 10-20 embernek lehet kenguruja. Még nincs nagy összetartás, a kengurusok nem rendeződtek elitklubokba, legföljebb internetes fórumokon megy az eszmecsere. A Bennettek legnagyobb ellensége a toxoplazmózis nevű betegség, ami néhány nap alatt elviszi őket. A kórokozót a macskák hordozzák, így nem érdemes a cica mellé kengurut venni. Sőt az is halálos lehet, ha a szomszéd cirmosa a mi kertünkben végzi el a nagydolgát, és a végtermékkel érintkezik az erszényesünk. Az állatorvost illetően Koltayék azt mondják, az a legjobb, ha egzotikus kedvencünket állatkerti doktorhoz tudjuk hordani, mert csak nekik van elég tapasztalatuk az ilyen állatokkal.

Mindezzel együtt a Bennett-kenguruk nem betegesek, oltani sem kell őket, mint mondjuk a kutyákat. Télen is tarthatóak a szabadban, természetes viszonyok közt Délkelet-Ausztráliában és Tasmaniában élnek, viszonylag közel a Déli-sarkhoz, ezért remekül bírják a hideget. A hőszigetelt házukba mínusz 10 fokig be sem mennek, viszont igazi hedonisták:

ha nincs forróság, de süt a nap, irányba fordulnak, a farkukra támaszkodnak, hátradőlnek és napoznak.

Inkább a nyár jelent kihívást, olyankor gondoskodni kell árnyékos helyről, ahová elhúzódhatnak. Stresszérzékenyek, nem feltétlenül jó ötlet, ha a gyerek osztálytársai kergetik őket az udvaron.

Nagytestű, sörényes kutyák

Koltayék más egzotikus állatot is tartanak. Az egyik karám végében nagytestű, sörényes kutyák álldogálnak, közelebbről nézve kiderül: minilovak. Néhányan még kamaszok, de van egy kifejlett példány is, ő 74 centi magas.

Nem póni, miniló.

A különbségeket illetően a lényeg, ezek a pónikkal szemben nem agresszívek, hanem végtelenül nyugodtak. Nagyon jó terápiás állatok, házi kedvencek, vagy éppen vakvezetők is lehetnek. Abban is hasonlítanak a kutyákra, hogy mennek szépen az ember után, bátran el lehet vinni őket sétálni. A kenguruknál ez nem hétköznapi gyakorlat, de azért kivitelezhető, ha kellően kezes a jószág. Csak egy speciális hám kell hozzá és némi türelem, de mivel ugye stresszérzékenyek, inkább mégis érdemesebb a kertben maradni velük.

Lábhoz, kiskuty... lovacskám! Fotó: Mudra László - Origo

Visszatérve a minipónikhoz, akár kis kocsit is húzhatnak, és a gyerekek lovagolhatnak is rajtuk. Ezek is jól bírják a ridegtartást, és nem utolsósorban kiváló fűnyírók. Úgy kell velük bánni, mint egy „igazi" lóval, vagyis szükséges a megfelelő takarmányozás, mozgási lehetőség, a rendszeres pata- és fogápolás, pucolás, az oltások, féregtelenítés, egyebek.

Lódögönyözés közben visszatérünk vesszőparipáimhoz, amik ugye nem a minilovak, hanem Rosy és Rufus. Koltayék kézzel nevelt Bennett-kengurut az Egyesült Államokban láttak először, ott határozták el, hogy ők is szeretnének egyet. Vagy kettőt. Európában nem volt kézzel nevelt, ezért vettek kölyköket, és felnevelték őket maguk. A kicsik egy olyan farmról kerültek hozzájuk, ahol a húsukért is tartják a kengurukat. Átlapoztam néhány magyar szakácskönyvet, de egyik tárgymutatójában sem találtam a kenguru szót a kemény tojás és a kenyérleves között. Sokféleképpen készítik, szokták például steaknek enni, de az Ausztráliában élő magyarok csinálnak belőle pörköltet is. Elfogyasztani egyébként a normál színű hímeket szokták – legalábbis a Bennett-kenguruk közül –, mert a ritka színűek és a nőstények jóval drágábbak.

Ha az ember ilyen-olyan okból szeretne vásárolni egyet, akkor Koltayék előbb megvizsgálják, milyen körülmények közé kerül. A kulcsfogalom, amit házigazdáink többször is hangoztatnak, a felelős állattartás. Ennek jegyében van, aki az első alapos elbeszélgetésnél rádöbben, hogy inkább mégsem szeretne egzotikus állatot tartani. Csak egy példa: vannak köztük, akiket nem lehet kiszakítani megszokott környezetükből, így aztán ugorhat a család nyaralása.

A normál barna színű bakkenguruk 150 ezer forintba kerülnek, a nőstények 350 ezerbe.

Így ha valaki tenyészteni nem akar, csak hobbiállatnak szeretne kengurut, akkor bakot érdemes választani. Más állatfajoknál előfordul, hogy a nőstények kedvesebbek, mint a hímek, Bennettéknél mindkét nem képviselői egyformán aranypofák. A kézzel nevelt kenguruk ára a fentieknél jóval magasabb, pontos számot nem tudok meg, csak annyit, hogy Amerikában 2500-3000 dollár között vannak, „ekkora összeget viszont itthon nem lehet érvényesíteni" – mondja Ildikó.

Európában jó, ha 10-15 van ebből

Pacos és mini barátai Fotó: Mudra László - Origo

A minilovak és alpakka barátjuk, Pacos melletti kennelben vörösorrú koátik, más néven ormányos medvék laknak. Ők is szezonális állatok, amennyiben tavasszal vannak kölykeik. A fehér változat igazi kuriózum – mondja Ádám egy olyan állatról, ami már önmagában is igazi kuriózum. Európában jó, ha 10-15 van ebből a színváltozatból, Magyarországon Koltayékon kívül senkinek nincsen. A „sima" változatúból több is van az országban, az áruk úgy 35-50 ezer forint. Ezeknél nagyon fontos, hogy kézzel neveltek legyenek, különben agresszívak lehetnek, különösen az idegenekkel szemben. Csúnyán tudnak harapni, ha szükségét érzik.

Most egy kicsit poros, valójában fehérebb Fotó: Mudra László - Origo

A hangjuk valami elképesztő: egyszerre vinnyogás és ugatásba hajló madárlárma, ráadásul olyan hangosak, hogy alig halljuk egymást tőlük. Ez is egy szempont a vásárláshoz. Viszont Ádámék szerint okosabbak, mint egy kutya, a kifutójukat szigorúan lakatolni kell, mert nagyon kíváncsiak, és kitűnő szabadulóművészek. Churchill és Charlotte, Koltayék első két mackója eleinte a lakásban éltek, egy ketrecben. Volt az előszobában egy kötél, amivel nagyon szerettek játszani. Egyszer kinyitották a rácsot és kirándultak egyet a lakásban. Semmiben nem tettek kárt, de mindent felborogattak és megnéztek. Kaptak némi szidást, Ildikóék legközelebb onnan tudták, hogy megint kint voltak, hogy a rács nem volt teljesen visszahúzva. Ezúttal semmi nem volt felborogatva, semmi nem hiányzott, egyedül a kötél, amit a ketrecükbe vittek.

Cukiság a köbön Fotó: Mudra László - Origo

Az ormányos medve a mosómedve közeli rokona. Jól illusztrálja ezt a Sörgyári capriccio című filmben látható jelenet. Lehet, hogy az egész történet fikció, elvégre az alapja Bohumil Hrabal regénye, de ez a rész ormányos rokonság ismeretében mélyrealista pontosságúnak tekinthető:

Koltayék egyelőre civil foglakozásaikból élnek, de idővel szeretnének csak az egzotikus állatokkal foglalkozni, amihez az értékesítésen kívül szaktanácsadás és állatbemutatók is tartoznak. Ildikó bankban dolgozott, most van egy kreatív kutyakozmetikája, Ádám gyógytornász. Több mint 30 éve foglalkoznak állatokkal. Segítenek minden legálisan tartható jószág beszerzésében,

a legextrémebb kívánság, amivel hozzájuk fordultak, a teve volt.

Hogy sikerült-e szerezni, nem derül ki, mert hülye fejjel sztoriba fojtom a választ: elmesélem, hogy amikor Ronald Reagan hajdani amerikai elnök 1967-ben (akkor mint kaliforniai kormányzó) felhívta a londoni Harrods áruházat, hogy elefántot szeretne vásárolni, az eladó csak ennyit kérdezett: afrikait vagy indiait, uram? Jót nevetünk.

Egyébként ha megvannak a hivatalos engedélyek, oroszlánt vagy tigrist könnyebb beszerezni, mint sivatagi rókát, vagy éppen fehér ormányos medvét – mondják Koltayék. Ilyesmire nem vágyom, ezért aztán hazamegyek, és megsétáltatom a kutyákat.