Vágólapra másolva!
Az elmúlt években közel 800 ezer ember lépett följebb a legalsó társadalmi osztályból a középrétegek köré – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának politikai államtitkára egy háttérbeszélgetésen. A KSH Háztartások életszínvonala 2015 kiadványa alapján nőtt az átlagos életszínvonal Magyarországon, tavaly mintegy 4,7 százalékkal emelkedett a reáljövedelem és a legszegényebbek jövedelme nőtt leginkább, 5-6 százalékkal az előző évhez képest.
Vágólapra másolva!

A középosztály megerősítésével szeretnénk csökkenteni a szegénységet – mondta Rétvári Bence. Az Emberi Erőforrás Minisztériumának politikai államtitkára szerint a KSH legfrissebb statisztikái éppen ezt a politikát igazolják.

A társadalom alsó négy jövedelmi szegmensében nőttek a legjobban a jövedelmek

az elmúlt időszakban. Ami veszély, az a területi különbségek, mivel vannak olyan országrészek, ahol sokkal nagyobb a szegénység aránya, mint az ország többi részében – mondta az államtitkár.

A rezsicsökkentés révén jelentősen csökkent azoknak az aránya, akik a legtöbb jövedelmet erre költötték. Éppen emiatt sok olyan pluszköltés jelent meg náluk, amire korábban nem volt lehetőségük – mondta Rétvári. Szerinte a szociális mutatók javulása 2012-13 óta figyelhető meg, így az alapvető kiadások aránya csökkent, ami azt jelenti, hogy az élelmiszerekre és a rezsikre arányaiban kevesebbet költöttek az emberek.

Rétvári Bence: Folyamatosan csökken a szegények száma Magyarországon Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Egyre kevesebb a szegény

A KSH Társadalmi Tükör 2015 kiadványából többek között kiderült, hogy Magyarországon 2,541 millióan voltak fokozottan kitéve szegénység, vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának tavaly, ami a népesség 26,3 százaléka, ami csaknem 2 százalékpontos csökkenés 2014-hez képest.

A mélyszegénységben élők száma tovább csökkent,

293 ezerről 185 ezerre, arányuk 3 százalékról 1,9 százalékra mérséklődött, és a jövedelmi egyenlőtlenségek is csökkentek kis mértékben tavaly. Európában Magyarország a közepesnél egy kicsit kevésbé egyenlőtlen országok közé tartozik.

Javuló életminőség

Most nyolcszor annyit költünk házhoz szállított ételre, mint tíz évvel ezelőtt. Az emberek fogyasztása 2015-ben nyolc százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jegyezte meg az Emmi államtitkára. 100 háztartásra 186 mobiltelefon jut, míg

a háztartások kétharmada hozzáfér az internethez.

A mosogatógépek a háztartások 11 százalékában volt jelen 2010-ben, míg 2015-ben már 16,2 százaléknak volt – ismertette azokat az adatokat Rétvári Bence, amelyek szerinte azt mutatják, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt az életminőség Magyarországon.

Egyre több háztartás engedheti meg magának a mosogatógépet Forrás: Wikimedia Commons

Az államtitkár szerint a nélkülözők aránya a 2012-es 28 százalékról 2015-re 16 százalékra csökkent. Jelentősen csökkent a hiteltörlesztéssel, vagy a lakással kapcsolatos hátralékosok aránya. Míg 2012-ben ez a kategória 26 százalékot tett ki, míg 2015-ben 19 százalékot. Rétvári Bence ismertetése szerint a váratlan kiadások fedezetének a hiánya kategória esetében 2014-ről 2015-re húsz százalékpontos csökkenés volt. Ebben a kategóriában korábban Közép-Európában mindig az utolsók között voltunk, míg most ebben jelentős változás állt be.

Speciális programok a lemaradott régiókban

Akik nem az egyik napról a másikra élnek, azoknak a száma is csökkent az elmúlt években. Mindez kapcsolatban van a foglalkoztatottság növelésével – mondta Rétvári Bence. A középosztály erősödése azt is jelenti, hogy a rászorulók közül sokan tudtak oda átlépni, körülbelül 600-800 ezer emberről beszélünk. Így ők a mindennapi problémákból át tudtak lépni egy felsőbb szintre. Nem jelent már számukra akkora problémát az étkezés, vagy a fűtés kifizetése, valamint a váratlan kiadások bejövetele - mondta Rétvári.

A mélyszegénységben élők aránya folyamatosan csökken Fotó: Hirling Bálint [origo]

Az állami közszolgáltatások szervezése esetében is figyelembe kell venni, hogy

a hátrányos helyzetű régiókban speciális programok induljanak –

mondta az Origo kérdésére Rétvári Bence. Ilyen például szerinte, hogy a hátrányos helyzetű régiókban kisebb létszámú osztályok legyenek, vagy ahol nem töltik be a háziorvosi praxist, ott támogatják az adott praxis betöltését. Azt is mondta: a háziorvosi program eddig is megállította a negatív folyamatokat, de azt még el kell érni, hogy növekedjenek a betöltött praxisok.