Gyerekek lettek rosszul egy csepeli iskolában

Budapest, 2016. május 4. A csepeli strandfürdőnél diákok szállnak be a mentőautóba, mert az úszásóra után rosszul lettek 2016. május 4-én. A csepeli Kazinczy Ferenc Általános Iskola harminckilenc tanulója lett rosszul, az 5. osztályos tanulók - két osztály diákjai - fejfájásra, szédülésre és hányingerre panaszkodtak. Valamennyiüket a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályára vitték, ám egyik gyerek sem volt életveszélyben. A rosszullétek okát szakemberek vizsgálják. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Úszás után émelyegni kezdtek egy csepeli általános iskola tanulói, 19 mentőautóval szállították őket kórházba. A vízzel minden rendben, mondja Borbély Lénárd polgármester, aki maga is keresi a tömeges rosszullét okát.
Vágólapra másolva!

Tömeges rosszullétet jelentettek szerda reggel a csepeli Kazinczy Ferenc Általános Iskolából.

Egyre többen émelyegtek

Az 5. osztályos tanulók a csepeli strand 50 méteres medencéjében úsztak. Edzés után visszatértek az iskolába, de az egyik fiú hányt és fejfájásra panaszkodott, majd egyre többen lettek rosszul.

A 28 fős osztályból végül 19 gyereket szállítottak be a Heim Pál kórházba,

mindegyik tanulóért külön mentőautó jött – tudta meg az Origo.

A gyerekek fejfájásra, szédülésre és hányingerre panaszkodtak. Valamennyiüket a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályára vitték Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Ivóvíz minőségű volt

Beszéltünk a csepeli polgármesterrel, aki ígérte, meglátogatja a kórházban ápolt gyerekeket. Borbély Lénárd ugyanakkor

kizárta, hogy a strand vize, esetleg klórtartalma okozhatott volna valamilyen fertőzést vagy mérgezést.

Mint mesélte, a vizet április 30 ellenőrizte és ivóvíz minőségűnek találta az ÁNTSZ, a rosszullét után pedig a fővárosi katasztrófavédelem és egy független labor is megvizsgálta, de nem találtak kiugró értékeket vagy szennyeződést. Ezt megerősítette Kisdi Máté, a katasztrófavédelem szóvivője is.

A csepeli strand. Háromszor is vizsgálták, de megfelelő minőségűnek találták a nagymedence vizét Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Máshol is ezt eszik

Borbély Lénárd szerint a menza minőségével sem lehet gond, hiszen az iskolai beszállító más intézménybe is szállít ebédet, ahol nem panaszkodtak rosszullétre – az eset pedig ebédszünet előtt történt.

A polgármester mindenesetre felkérte a Kliket

és az iskola igazgatóját, hogy vizsgálják ki az ügy hátterét.

Az első körben elszállított gyerekek után még egy osztály fürdött az 50 méteres medence vizében – megfigyelésre őket is kórházba szállították, így végül 39 fő került a Heim Pál Gyermekkórházba.

Egy beteget infúzióra kötöttek

Érdeklődtünk a tanulók állapotáról, és hogy mi okozhatta rosszullétüket. Fekete Ferenc, a kórház orvosigazgatója szerint a tanulók enyhe fejfájásra, szédülésre és hányingerre panaszkodnak. Állapotuk ezzel együtt is kielégítő,

egy gyerek ugyanakkor infúziót kap a sorozatos hányás miatt.

Az orvosigazgató szerint jelenleg mind a 39 diákot bent tartják megfigyelésre, és holnapra dőlhet el, hogyan változik az állapotuk.