Az egykori Vegyépszer-székházba költözik a Budapest Környéki Törvényszék. Korábban úgy volt, hogy a Városligeti fasorban lévő egykori BM-kórházba mennek, de költséghatékonyság miatt változtattak. A Vegyépszer az első Orbán-kormány idején volt a csúcson, majd egy líbiai kaland miatt került végleg a padlóra. 

A Budapest Környéki Törvényszék (BKT) új épülete nem a Városligeti fasori ingatlanba (volt BM Kórház) költözik, hanem a zuglói "M3 Business Center" irodaházba – tudta meg az Origo. A BKT jelenleg a szintén XIV. kerületi Thököly úti épületben van. Az „M3 Business Center” február 29-én került a Magyar Nemzet Vagyonkezelő tulajdonába. 

Az alábbi képen látható a Budapest Környéki Törvényszék leendő központja. 

Feleannyiba kerül

Jelenleg az épület bírósági célra történő átalakítása tervezésének előkészítése folyik. A volt BM kórház felújítása és átalakítása három évet vett volna igénybe, ehhez képest a BKT az "M3 Business Centerbe" költözése, az irodaház felújítása jelentősen rövidebb lesz, valamint a felújításra tervezett összeg helyett az új épület átalakítása is fele annyiba kerül.

A Magyar Vagyonkezelő Zrt. 2016. február 11-én, az Országos Bírói Hivatal 2016. február 15-én írta alá a „Vagyonkezelési szerződés részleges megszüntetéséről" szóló szerződést az OBH Városligeti fasori ingatlan vagyonkezelői jogának közös megegyezéssel történő megszüntetéséről. 2016. március 18-án megtörtént a helyszíni átadás-átvételi eljárás, melyet jegyzőkönyvben rögzítettek. Az őrzés-védelmi feladatokat az MNV Zrt. 2016. március 21-én vette át.

Korábban úgy volt, hogy a Városligeti fasor, volt BM kórház területére költözik a Budapest Környéki TörvényszékForrás: Koncz Tamás

Mint arról az Origo korábban beszámolt, 2014 őszén kezdték el bontani a volt BM Központi Kórház szárnyait. A Városligeti fasorban álló, 26 ezer négyzetméteres épületegyüttesbe 2016-ban több bírósági intézmény költözhetett volna, de a tervek között szerepelt, hogy oda telepítik az országos bírósági szerverközpontot is.

A polgárháború mindent elspört

Az M3 Business Center "A" épületében korábban a Vegyépszer székháza volt, melyet az ABLON csoport először 2000-ben, majd 2008-ban felújított. Míg a projekt II. ütemét, a ’B’ épületet 2008 végén adták át.

A Vegyépszer csoport, amely az első Orbán-kormány idején jelentős infrastrukturális (autópályaépítés) megrendeléseket kapott, a magyar építőipar folyamatos visszaesése, valamint a szigorodó banki és garanciavállalási feltételek miatt került nehéz helyzetbe, ezért a nemzetközi piacok felé fordult. 

A Vegyépszer több autópályaépítési közbeszerzést is szerzett az első Orbán-kormány alattForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Líbiában el is nyerték minden idők legnagyobb külföldön megvalósuló magyar építőipari projektjét 300 millió euró értékben, de a 2011-es polgárháború miatt evakuálni kellett munkatársaikat. A 600 kilométernyi csatornahálózatot, a 450 kilométer vízvezeték-hálózatot, a 600 ezer négyzetméter járda és csaknem 400 kilométer hosszú városi közvilágítás kiépítését is magában foglaló projekt félbemaradt. A társaság ellen ezután indult meg a csődeljárás.