Kvótareferendum: Nem mindenki ott szavaz, ahol a választáson

2016.10.01. 09:26

A népszavazáson a legtöbb választópolgár abban a szavazókörben szavazhat, ahol a 2014. őszi önkormányzati választáson, néhány esetben azonban előfordulhat, hogy új szavazókörben kell voksolni. A választónak célszerű indulás előtt ellenőriznie a választási irodától kapott tájékoztatón, hogy melyik szavazókörben várják.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az országos népszavazáson 10 331 magyarországi szavazókör lesz. A legutóbbi országos választás, a helyi önkormányzati képviselők és nemzetiségi képviselők választásán 10 351 szavazókör volt.

A szavazásra jogosultak számának csökkenése lehetővé tette ugyanis, hogy egyes szavazóköröket „megszüntessenek” az erre jogosult jegyzők, és az ott szavazókat a szomszédos szavazókörökbe sorolják át.

A szavazólap mintájaForrás: MTI/Máthé Zoltán

Ez költségcsökkenéssel is jár, hiszen így kevesebb jegyzőkönyvvezetőt és szavazatszámláló bizottsági tagot kell bevonni.

A választópolgárok az NVI honlapjáról elérhető Google-térképalkalmazáson tájékozódhatnak arról, hol szavazhatnak vasárnap. A „Hová menjek szavazni?” menüpontban, a lakcím alapján tudható meg a szavazókör címe, valamint látható a térképi megjelenítése. Ugyanott nézhetik meg azok, akiknek csak települési szintű lakcímük van, hogy hol voksolhatnak vasárnap.

Tájékoztató jelleggel a 150 méteres kampányhatárokat is meg lehet nézni, ezek azok a területek, amelyeken a szavazás napján nem lehet kampányolni.