Soros György befolyásolta az uniós migrációs biztost?

Vágólapra másolva!
Nem jó megoldás kerítéseket építeni a külső határokon – ezt az Európai Bizottság migrációért felelős biztosa mondta. Szerinte ugyanis a menedékkérők „nem az ellenségeink és nem is akarnak megtámadni minket.". Az ügy érdekessége, hogy néhány éve még görög védelmi miniszterként támogatta a görög-török határon felépített kerítést. Amikor az M1 Híradó tudósítója erről kérdezte volna, akkor kivették a kezéből a mikrofont.
Vágólapra másolva!
  • 2012-ben készült el a görög-török határon az a 4 méter magas szögesdrót kerítés, amelyet az illegális bevándorlás megfékezésre terveztek Görögországban. A kerítésnek köszönhetően az illegális bevándorlás szinte megszűnt a lezárt szakaszon, ezt mondta az akkori görög védelmi miniszter, Dimitrisz Avramopulosz.
  • A határok lezárása nem megoldás, hosszú távon csak a tagállamok közös fellépése oldhatja meg a menekült válságot – ez az álláspontja az EU migrációügyi biztosának, úgy hívják: Dimitrisz Avramopulosz.

Vagyis: görög védelmi miniszterként még hatásosnak tartotta a kerítést, uniós biztosként már mást mond.

Az M1 Híradó pénteken, a biztos luxemburgi sajtótájékoztatóján erről kérdezte őt. Arra a kérdésre, hogy jó megoldás-e az európai határvédelem szempontjából, ha az országok kerítéseket húznak fel, azt mondta, nem, mivel Európa nem erőd, és nem lesz az. 2013-ban még arról beszélt, hogy a kerítésnek köszönhetően szűnt meg az illegális bevándorlás a szárazföldön keresztül.

A Híradó második kérdése az volt, hogy miért változtatta meg a véleményét? Erre azt mondta, védelmi miniszterként az volt a feladata, hogy megvédje az országát az esetleges ellenségektől, de a menekültek és migránsok nem az "ellenségeink". Szerinte a helyzet más volt, mint a mostani.

A harmadik kérdésnél, miszerint mi a különbség a görög és a magyar kerítés között,

kivették a magyar tudósító kezéből a mikrofont.

Az uniós biztos még válaszolt, azt mondta, szerinte ez két teljesen különböző dolog, a két ország helyzetét egyáltalán nem lehet összehasonlítani.

Két kérdése volt még az M1 Híradó stábjának, az egyik az, hogy Soros Györgynek sikerült-e meggyőznie arról, hogy nem a kerítések jelentik a megoldást, továbbá, hogy mit fog tenni a bizottság, hogy betartassa a kötelező kvótákat. Ezeket a kérdéseket már nem tehették fel Avramopulosznak.