Élelmiszert osztottak az ország egyik legszegényebb településén

szegény gyerek
Vágólapra másolva!
Sajószentpéteren is elkezdte kiosztani a rászorulóknak szánt élelmiszercsomagokat a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program. Olyan hátrányos helyzetű családok kapnak segítséget, ahol háromévesnél fiatalabb gyerekek vannak, és nem vesznek részt a gyerekétkeztetésben.
Vágólapra másolva!

A féléves mintaprogramban

12 ezer háromévesnél kisebb gyereknek

és családjának segítenek. Olyanoknak járnak az élelmiszercsomagok, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapnak ugyan, de a kicsik nem járnak bölcsődébe és hátrányos vagy halmozottan hátrányos körülmények között élnek.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azt mondta:

egymilliárd forintot fordítanak élelmiszerosztásra,

első körben Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében.

Azt is hozzátette, hogy uniós forrásból 34 milliárd forint jut a rászoruló embereket segítő programokra, ennek az első eleme volt a hajléktalanok meleg étkeztetését segítő projekt. Júniusban közel 11 ezer csomagot osztottak ki hátrányos helyzetű családoknak, csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4728-at.

Czibere Károly emlékeztetett, az egyik legfontosabb támogatás a rászoruló családok számára az intézményi gyermekétkeztetés, amelyet a gyerekek egészséges testi, lelki és szellemi fejlődése érdekében folyamatosan fejlesztett a kormány.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Felidézte, 2010-ben az óvodákban a gyerekek 30 százaléka kapott ingyen ebédet, ez az arány jelenleg

80 százalék,

a bölcsődékben pedig ötszörösére emelkedett az ingyenesen étkezők száma. Sőt, a rászoruló gyerekeknek - ha szüleik kérik - ma már a szünidőben is jár az étkeztetés. Ezért

jövőre 79 milliárd forint lesz

a központi költségvetési támogatás a gyermekek étkeztetésére.

A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Programban a gyerekek és családtagjaik minden hónapban nyolcezer forint értékű csomagot kapnak, amely többek között alapvető élelmiszereket, lisztet, olajat és bébiételt is tartalmaz. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által koordinált programot 2017 végétől várhatóan az egész országra kiterjesztik.