A honvédelmi miniszter az M1 csatorna péntek esti műsorában azt mondta, a biztonságpolitikai helyzet Magyarország térségében, Európában és a világban is indokolja a honvédség fejlesztését.

Benkő Tibor példaként említette, hogy a Nyugat-Balkánon továbbra is törékeny a béke, és a szomszédos Ukrajnában most is háborús helyzet van.

Mindezek megkövetelik, hogy Magyarországon erős és ütőképes honvédséget hozzanak létre

– mondta.

Emellett katonapolitikai kérdés is a fejlesztés, mivel a múltban a Magyar Honvédség hanyatló ágban volt, képességeket vesztett el. Ezt helyre kell állítani, és ezen felül a 21. századi kihívásoknak megfelelő technikai eszközökkel, kiképzett állománnyal, valamint anyagi forrással kell rendelkezni.

A miniszter kitért arra is, hogy idén - a tervezettnél magasabb - 565 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodott a honvédelmi tárca.

Az idei költségvetés lehetővé tette beszerzési eljárás elindítását, és a honvédség szakemberei további terveken is dolgoznak.

Benkő Tibor ennek kapcsán azt mondta, Magyarország gazdasági helyzete megengedi, hogy valóban egy olyan honvédséget tudjanak építeni, ami garantálja Magyarország és a magyar emberek biztonságát.