Fedezze fel a Balaton rejtett szépségeit a vitorlák mellől!

MVSZ
MVSZ
Vágólapra másolva!
A balatoni vitorlázás dicső múltra tekint vissza, azonban számos fejlődésnek köszönhetően egyre szélesebb programkínálat várja a vízi élményeket keresőket. A túravitorlázás mára szorosan együttműködik a helyi szolgáltatókkal, így komplex, tervezhető és informatív kikapcsolódást kínál.
Vágólapra másolva!

Finánczy László (Marci), Finánczy György olimpikon testvére, maga is a túravitorlázás szerelmese, számtalan évet töltött vízen, és indult a Kékszalagon, amely a balatoni vitorlázás talán legnagyobb kihívása. Bár általában a mezőny végén fut be Bolygó nevű hajójával, ez mégsem szegi kedvét, idén is nekivág a távnak. A tapasztalt hajós egy interjú kapcsán mesélt vízi élményeiről, hogy 44 órás volt a leghosszabb táv, amit hajózott egyhuzamban, és gyakran viharokkal kellett megküzdenie.

– tanácsolta túravitorlázóknak és a Kékszalag indulóinak egyaránt.

Az éjszakai vitorlázás gyönyörű, ám nem veszélytelen. "A biztonsági előírások betartása kötelező." - figyelmeztetnek a tapasztalt vitorlázók. Forrás: MVSZ

Idén várhatóan mintegy hatszáz hajó vesz részt az 51. Kékszalag Nagydíjon, amely Európa egyik leglátványosabb és talán legismertebb tókerülő vitorlás versenye.

A megmérettetés okán egyre népszerűbb hazánkban a túravitorlázás, A Kékszalag nem csupán az úgynevezett rohanógépek versenye, több százan akár 40 órát is vízen töltenek ebben az időszakban, sőt számos versenyző csupán a túrázás öröme miatt áll rajthoz.

A látványos megmérettetés népszerűsíti a hazai vitorlázást,

hiszen olyanok is érdeklődnek a sportág iránt, akik kezdetben csak a partról szemlélték a futamot, de mind közelebb kerülnek hozzá, hogy vízre szálljanak.

A Kékszalag a balatoni vitorlázás legnagyobb kihívása, és talán ünnepe is egyben. Forrás: MVSZ

Dr. Varga Richárd, aki szintén rajthoz áll a Kékszalagon, Balatonfüred testvérvárosát, Gyulát képviseli minden évben. Ő a hajnalt tartja a legnehezebb időszaknak a Balatonon, annak ellenére, hogy „csodálatos a tó meg a kilátás, de az ember megfárad addigra, már nem harap úgy."A vitorlás a versenyen kívül ő is szívesen túrázik a vízen, főként Kenese és Földvár között szeli a habokat. A Kékszalag kapcsán elmondta,

A Kékszalag a balatoni vitorlázás legnagyobb kihívása, és talán ünnepe is egyben. A verseny nem csupán profiknak szól, mindenkit vár, túrázásra, a magyar tenger felfedezésére csábít.

A verseny maga hatalmas élmény és inspiráció is egyben. Forrás: MVSZ

Az idei alkalommal kettős jubileumot ünnepel a hazai vitorlázás, hiszen 90 éves a Magyar Vitorlás Szövetség, 85 éves a Kékszalag.

A rangos esemény számos programmal várja az idelátogatókat, lesz vitorlás szimulátor, modellvitorlás-verseny, beszélgetés a már kvótát szervezett olimpikonjainkkal, köztük Berecz Zsomborral, és Vadnai Benjaminnal, lesz látványos, rövid távú gyorsasági verseny katamaránoknak, liberáknak, valamint az 51. Kékszalag Nagydíj Díjkiosztóját követően utcabál a Balaha Lujza utcában.

Az 51. Kékszalag Nagydíj 2019. 07. 18-án, 9 órakor rajtol Balatonfüredről. További információk itt.