Változott Brüsszel és Berlin álláspontja Budapesttel kapcsolatosan

2019.08.19. 19:40

Nem látványos, de tapintható változás van abban, ahogy Németország és az Európai Unió viszonyul Magyarországhoz, mintha megértették volna, hogy nem lehet diktátumokkal irányítani - mondta Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója az M1 egyik műsorában.

Az intézet igazgatója a műsorvezető azon felvetését kommentálta e megállapítással, hogy Angela Merkel német kancellár részvétele a Páneurópai Piknikről szóló megemlékezésen Magyarországon a német-magyar viszony javulására utal.

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentisztelet után a soproni városházán 2019. augusztus 19-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Lánczi Tamás hangsúlyozta: az unió ereje abban is áll, hogy sokszínű és vitatkozó közösség, de a brüsszeli erők mintha megpróbáltak volna letérni erről, és mindent uniformizálni akartak.  A magyarok viszont "kiénekeltek" ebből a kórusból - magyarázta az ellentétek hátterét a politológus.

Szerinte a változáshoz a magyar politikához való viszonyulásban szerepet játszott az, hogy az uniós választásokon az egész európai belpolitikát befolyásoló győzelmet ért el az Orbán Viktor-féle politika.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK