Évtizedek óta nem láttak ennyi heroint Magyarországon - videó

2019.11.13. 13:03

Mindkét országban évtizedek óta a legnagyobbnak számító, több mint 17 milliárd forintot érő heroinszállítmányt foglalták le a napokban Budapesten és a szlovéniai Koperben magyar és szlovén bűnügyi együttműködéssel. Ezt jelentették be a két ország hatóságai közös sajtótájékoztatón szerdán, Nagykanizsán.

Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztályának vezetője közölte, a szlovén hatóságok bukkantak rá Koperben egy Iránból Magyarországra tartó konténer vámellenőrzése során fóliatekercsekben elrejtve

a 730 kilogrammnyi tiszta heroinra, amelynek címzettje egy budapesti cég volt.

A feketepiacon mintegy 17,5 milliárd forintot érő szállítmány

tizedét a két ország hatóságai ellenőrzött körülmények között engedték tovább Budapestre. A szállítmány november 5-én érkezett meg a magyarországi telephelyre, ahol K. Richárd szétpakolta a fóliatekercseket, majd egy bérelt raktárban elhelyezte azokat.

A KR NNI munkatársai a Terrorelhárítási Központ műveleti egységét kérték fel a férfi elfogására, ami 21 órakor megtörtént. A bűnügyi akcióban a KR Bevetést Támogató Osztálya is közreműködött.

A nyomozók átkutatták a díler lakását, ahol csekély mennyiségű kábítószergyanús tablettát, valamint 7 millió forint és 69.450 euro készpénzt találtak és foglaltak le. Aztán átvizsgálták a telephelyen bérelt helyiségeket is, ahol – csomagolóanyagnak álcázott – 42 preparált fóliatekercsből 4-ben elrejtve,

összesen 69,1 kilogramm kábítószergyanús anyagot foglaltak le.

A további 38 tekercsből október 30-án a szlovén hatóság 661 kilogramm heroint foglalt le.

Az ügyben a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ vegyészszakértőjét rendelték ki szakértői vizsgálatra. Az előzetes eredmények alapján, a Magyarországon lefoglalt anyag hígítatlan heroin.A vizsgált por mintegy 65% heroin hatóanyag mellett, csak az előállításból adódó kísérőkomponenseket tartalmazza. A lefoglalt kábítószer 2-5-szörös hígítással kerülhetett volna a feketepiacra, így az értéke legkevesebb 1,6 milliárd, legtöbb 4,1 milliárd forint"

- olvasható a rendőrség honlapján

A KR NNI Kábítószer Bűnözés Elleni Osztályának nyomozói K. Richárdot gyanúsítottként hallgatták ki, bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték az ügyészeknél letartóztatását, amelyet a Fővárosi Főügyészség indítványára a bíróság november 8-án el is rendelt.