Deutsch: Nem lehet a jól teljesítő államoknak kisebb támogatást adni

Vágólapra másolva!
Deutsch Tamás, a Fidesz EP képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a trianoni békediktátumról, valamint az Európai Bizottság elnöke által ismertetett gazdaságélénkítő csomagról beszélt.
Vágólapra másolva!

A politikus beszélt a trianoni békediktátum századik évfordulójáról, amelyről másként emlékezik meg Magyarország és másként a szomszédos országok, mint például Románia. Mint megjegyezte, mindaz, ami ennek az évfordulónak a kapcsán történik, illetve nem történik Európában, az tökéletesen megmutatja a kettős mércét. Június 4-én Magyarország a nemzeti összetartozás napját üli, arra emlékezve, hogy minden jóérzésű ember által is igazságtalannak minősített békediktátum, ami egy közel ezer esztendős múltra visszatekintő államot szakított szét jött létre. Mindezt nem másokkal szemben teszi Magyarország, nem másokra haragudva. Ezzel szemben Románia, a román politikai elit erre a napra agresszíven, magyarellenes módon emlékezik meg.

Hozzátette, amennyiben ez fordítva lenne, akkor már az első magyar megszólalást visszautasítanák európai szinten – persze joggal -, kritizálnák és megjegyeznék, hogy szorosan figyelemmel kísérik, mi is történik Magyarországon. De mint látható, nem a magyarok, nem Magyarország teszi ezt, hanem Románia, az Európai Unió pedig hallgat. A magyar kormány, az EP képviselők többször is elmondták, ez az eljárás, ami Romániában zajlik teljes mértékben elfogadhatatlan, ami megterheli a románok és magyarok együttélését itthon is, ott is. Mindeközben Trianonra emlékezve Magyarország olyan eseményeket szervez, ami semmiféle ellenségeskedést nem szít a szomszédos országokkal szemben, egyébként a ezen országok közül sem Szlovákia, sem pedig Szerbia sem tesz olyanokat, ami örömteli, mint Románia. Egyébként – tette hozzá a képviselő, a Fidesz politikusai az Európai Néppárt frakciójában is felhívták erre a figyelmet, ahogy egyébként a magyar diplomácia is.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.