Törvényellenes lehet a kérdőív, amivel a gendertémákra akar érzékenyíteni a Pécsi Tudományegyetem

Vágólapra másolva!
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) kérdőívében - többek között - arra kiváncsi, hogy a kitöltő melyik nemmel „azonosul", és a lehetséges válaszok között a nő és a férfi mellett az „egyéb" is szerepel. A Pécsi Újságnak nyilatkozó ügyvéd szerint már a kérdés feltevése is jogszabályba ütközik.
Vágólapra másolva!

Többen megdöbbentek, amikor megnyitották a PTE tanácsadó szolgálatai, az Egészségpszichológiai Konzultációs Szolgálat és a Student Counselling közös kérdőívét, amelynek kitöltésére a koronavírus-járvány pszichológiai hatásának vizsgálata miatt kérték az intézmény hallgatóit és munkatársait - írja a Pécsi Újság.

A dokumentum elején egy meglehetősen furcsa kérdés szerepel, a kérdőív összeállítói nem arra kérdeznek rá, hogy melyik nemhez tartozik a válaszadóm, hanem arra, hogy melyik nemmel „azonosul". A lehetséges válaszok között pedig három lehetőség is adott: férfi, nő és egyéb.

Az erőltetett, szélsőségesen liberális érzékenyítésen többen felháborodtak, nem világos, hogy miért szükséges ilyen jellegű információ megadása. Az "azonosul" szó jelentése sem egyértelmű ebben az összefüggésben, így a válaszokból semmilyen érdemi következtetés nem vonható le.

A felmérést kritizáló diákokat és PTE-s dolgozókat nem nyugtatja meg, hogy a kérdőív bevezetőjében az olvasható, hogy a kitöltők számára teljes diszkréciót biztosítanak, az anonimitást csak a válaszadó oldhatja fel, aki visszajelzést kérhet az eredményekről.

Csernik Aranka pécsi ügyvéd a Pécsi Újságnak azt mondta, az ilyen jellegű kérdés feltevése a hallgatók vagy a munkatársak felé jogszabályba ütközik, hiszen a válasz akár hátrányos megkülönböztetés alapja is lehet. A jogász álláspontja szerint annak, hogy valaki melyik nemmel „azonosul", nincs helye még egy anonim módon kitölthető kérdőívben sem. Úgy fogalmazott, ez joggal való visszaélés.

A PTE nem válaszolt a lap kérdéseire.