A momentumos polgármester hanyagsága miatt életveszélyessé vált a gödi strand

Vágólapra másolva!
Hiába szólította fel kétszer az ELMŰ a strand elavult transzformátorának cseréjére a gödi önkormányzatot, Balogh Csaba momentumos polgármester nem intézkedett az ügyben. A felelőtlenséget leginkább a helyiek szenvedik el, hiszen a népszerű pihenőhelyet határozatlan ideig be kellett zárni - derül ki az Origo birtokába került dokumentumokból. Nem ez volt az első eset, ami azt mutatja, hogy Baloghot a gödiek problémái helyett sokkal jobban érdekli saját hatalma, és a Momentum kiszolgálása. A kormány többek között emiatt döntött úgy, hogy különleges gazdasági övezetet hoz létre Göd területén. 
Vágólapra másolva!

Már a strand is bezárt Gödön

Hétfőn a gödi önkormányzat rövid posztban jelentette be, hogy a transzformátorállomás meghibásodása miatt be kellett zárni a helyiek körében népszerű strandot. "A Termálfürdő energiaellátását biztosító transzformátorállomáson sajnálatosan üzemzavar lépett fel, amelynek következtében a medencék vízforgató berendezései nem működtethetőek az előírásoknak megfelelően. Ezért a strand a meghibásodás elhárításáig nem látogatható" - áll a közleményben.

Ez több szempontból is gond. Egyrészt a frekventált helyen lévő strand éves bevétele nagyjából 25-30 millió forint, aminek jelentős részétől a kényszerszünet miatt elesik a város. Másfelől a döntés következtében

a városi fürdőnél elhelyezkedő 14 ember megélhetése veszélybe került,

hiszen az önkormányzat bizonytalan időre rendelte el a terület bezárását.

Hiába kapott kétszer felszólítást

Gödön az előző képviselő-testület tavaly augusztusban döntött arról, hogy lecseréli a korszerűtlen, elavult trafóházat. Az előzetes vizsgálatok azt mutatták, hogy annak javítása már nem lehetséges, üzemeltetése pedig veszélyezteti a strand biztonságát. Az önkormányzat annak rendje és módja szerint elkülönített 12 millió forintot a cserére a beruházási tartalékkeretből, csakhogy az önkormányzati választás felborította a politikai erőviszonyokat.Mint ismert, a gödiek a momentumos Balogh Csabának szavaztak bizalmat a polgármester-választáson, a képviselő-testületben pedig a baloldali politikusok kerültek többségbe.

Bár Balogh tisztában volt a helyzet súlyosságával, mégsem tett semmit, amit jól mutatnak az Origo birtokába jutott dokumentumok. Február 5-én az ELMŰ felszólította az önkormányzatot: azonnal lásson neki a transzformátorállás felújításához. A cég felhívásában azt is írta, hogy "az állomás állapota elhanyagolt, az elosztóhálózat működésére veszélyt jelent", ami miatt kilátásba helyezte a termálfürdő lekötését a hálózatról.

Forrás: Origo

A szokatlanul kemény hangvételű felszólítás ellenére Balogh első körben nem hagyta jóvá a felújítást. A politikus akkor azzal indokolta döntését, hogy a városnak nincs elfogadott költségvetése. Pedig az előző, fideszes városvezetésnek köszönhetően mintegy 2 milliárd forint volt Göd számláján, amiből könnyedén kijött volna a 12 millió forintos beruházás.

Fejlesztési pénzek a kormánytól

Korábban Tuzson Bence, kormányzati államtitkár tette le az asztalra a strandfejlesztési koncepciót, ami Gödöt is érintette. Ezt követően a június 2-ai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat arról rendelkezett, hogy a városi strand medencével és ugrótoronnyal bővülhet.

Végül a képviselő-testület március 3-ai ülésén 30 millió forintos keretösszeget különített el a trafóház cseréjére, ráadásul a költségvetésben külön sort kapott a projekt. Csakhogy az ügyben azóta sem történt semmi, ahogyan azt az önkormányzat tegnapi bejegyzése is mutatja.

Pedig a trafóház közben újra elromlott, az ELMŰ április 7-ei állásfoglalásában megismételte korábbi álláspontját, miszerint borzalmas állapotok uralkodnak a fürdőben. Ahogy az az Origo birtokába került jegyzőkönyvből kiderül, a cég ekkor is elavultnak tartotta a transzformátort, és a transzformátorházat, aminek javítását, karbantartását nem tudta támogatni. "Javasoljuk egy kompakt betonházas állomásra kicserélni" - üzenték a gödi önkormányzatnak.

Forrás:

A polgármestert nem érdekli Göd sorsa

Mindezek ellenére közel négy hónapja nem történt előrelépés a strand ügyében, pedig a képviselő-testület elfogadta a költségvetést, és új beruházási osztályvezetője lett az önkormányzatnak.

A gödi Facebook-csoportokban egyébként sorra jelennek meg beszámolók leszakadt hintákról, elhanyagolt játszóterekről, méretes parlagfüvekről, vagy éppen hónapok óta az utca közepén tátongó kátyúkról. A jelek szerint

Balogh Csabát a gödiek problémái helyett sokkal jobban érdekli saját hatalma, a Momentum kiszolgálása és felesége, Vajda Viktória politikai karrierjének építése.

Ahogy az Origo elsőként számolt be róla, Balogh célja, hogy 2022-ben a szintén a Momentumban politizáló felesége legyen a baloldal közös jelöltje a fideszes Tuzson Bence ellen. Szintén a fentieket támasztja alá, hogy februárban úgy hívott össze egy, a Samsung-gyárral kapcsolatos lakossági gyűlést, hogy mielőtt értesítette volna az eseményről a helyi képviselőket és a gyár képviselőit, Fekete-Győr Andrással egyeztette az időpontot.

Balogh Csaba momentumos polgármester az önkormányzati választási kampányban még azzal kampányolt, hogy számára a gödiek az elsők Forrás: Facebook

Beismerték a gödi korrupciót

Mint ismert, a kormány éppen az ilyen esetek miatt döntött úgy, hogy különleges gazdasági övezetet hoz létre Gödön. Ahogy beszámoltunk róla, a kormány megteremtette annak jogi lehetőségét, hogy egyes kijelölt területeken bizonyos közterületek, közparkok, közutak tulajdonjoga, valamint a helyi adóztatás joga a megyei önkormányzatra szálljon át.

A lépésre azért is volt szükség, mert súlyos korrupciógyanús ügyek kerültek elő a városban. Az Origo birtokába jutott hangfelvételen Balogh arról beszél, hogy megingott a bizalma baloldali alpolgármestereiben. "Nem kellene úgy történnie, hogy nyolcan, sőt kilencen elindulunk egy pártszövetségben azért, hogy leküzdjük a korrupciót, aztán sorra korrupciógyanús ügyek, illetve konkrét ügyek kerülnek elő. Ezzel polgármesterként nekem igen nehéz bánnom" - így szembesítette beosztottjait egy korábbi frakcióülésen.