Rétvári Bence: A kormánypártoknak fontos az emberek véleménye

Pesti úti idősotthon koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség fertőtlenítés katona katonaság
Vágólapra másolva!
Ha egy főváros, mint például Budapest, nem hoz meg időben bizonyos intézkedéseket, késlekedik, kerüli a problémás helyzeteket, akkor annak súlyos következményei vannak. Budapesten a százezer lakosra jutó fertőzések aránya két és félszerese volt az országos átlagnak - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a nemzeti konzultáció harmadik kérdéséről tartott sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A kormánypártoknak fontos az emberek véleménye, és mivel a 2020-as évet a koronavírus-járvány határozza meg, e téma köré építették fel az újabb nemzeti konzultáció kérdéseit is - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence kiemelte:

Ezzel kapcsolatban elmondta, az egymillió lakosra vetített halálesetek számában a magyarországi adat jobb, mint a török, a finn, a román vagy az osztrák.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a nemzeti konzultáció harmadik kérdéséről, amely az idősotthonok járványügyi védelmének megerősítéséről kéri ki az állampolgárok véleményét, a minisztériumban 2020. június 23-án Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ugyanakkor az is látható, hogy ha egy főváros, mint például

- emelte ki, hozzátéve, az európai fővárosi rangsorban csupán öt főváros fertőzöttsége volt rosszabb. Az államtitkár azt mondta, hogy ezek mögött a "szomorú adatok mögött" elsősorban a budapesti idősotthonokban történt fertőzések állnak, amelyek meg nem hozott vagy rossz döntések következményei.

A fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon számított a legnagyobb járványgócpontnak Forrás: Koncz Márton- Origo

Így lényeges, hogy a járvány egy esetleges második hullámára készülve kikérjék az emberek véleményét az idősotthonokra érvényes járványügyi intézkedések erősítéséről - mondta. Jelezte, hogy

Ezért is fontos, hogy fokozott legyen az idősotthonokban élők védelme - hangsúlyozta Rétvári Bence.
Azt mondta, az 55 ezer idősotthoni férőhelyből 3800 fővárosi fenntartásban van, ugyanakkor az elhunytak háromnegyede a fővárosi fenntartásúakból került ki. Emlékeztetett:

Rétvári Bence kiemelte: a járvány elleni védekezésben mindenkinek együtt kell működnie, így megvédhető az idősotthonokban és szociális intézményekben lakók egészsége is. Az államtitkár szerint sok más önkormányzat meg tudta hozni a megfelelő intézkedéseket, azonban a Fővárosi Önkormányzat "inkább a Facebookon folytatott politikai küzdelmet a védekezés helyett".