Augusztus 20. arra emlékeztet bennünket, hogy Európa egyik legősibb államának polgárai vagyunk - jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten, állami kitüntetések és minisztériumi elismerések átadása alkalmából mondott beszédében.

A miniszter felidézte, hogy ezerhúsz esztendőre visszatekintő államiságunk kevés csendesen pergő évszázadot mondhat magáénak, kevés olyat, amelyben békében, gyarapodással teltek az évtizedek, biztonságban élhettek a családok, otthonok, falvak és városok épülhettek anélkül, hogy küzdeni, védekezni kellett volna.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond az állami kitüntetések és minisztériumi elismerések átadásán a Várkert Bazárban 2020. augusztus 18-án.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Emlékeztetett arra, hogy sokkal gyakoribb volt, hogy a nemzet megmaradásáért, szabadságáért, nyelvéért, hitéért, közösségéért kellett küzdeni.

Hozzátette, a múlt nyom nélkül sosem tűnik el: következményeiben és alkotásainkban is velünk van, "belőle táplálkozik a jelen és belőle épül a jövő".

Ezen a napon, amikor ezer esztendő történelmét ünnepeljük, meg kell, hogy állapítsuk, mindent egybevetve, minden nehézség ellenére hazánk jobb állapotban van, mint kontinensünk - jelentette ki Gulyás Gergely, kiemelve, hogy mindeközben láthatjuk "a régi és már-már születésekor is meglehetősen ócska, de erőszakos kísértet garázdálkodását Európa számtalan országában".

Közölte, hogy a "múltat végképp eltörölni" jegyében, "az Újvilágból vett szokás" szerint szobrokat lehet dönteni, múltjukhoz ragaszkodó polgárokat lehet megverni és bántalmazni. Elborzadva látjuk újra a 2006-os Budapest képeit, ezúttal Fehéroroszországban: a gyülekezési jog lábbal tiprását.

Fejérdy Tamás építész, műemlékvédelmi szakmérnök, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának tiszteletbeli elnöke átveszi a Műemlékvédelemért-Forster Gyula-díjat Gulyás Gergelytől.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Elmondta, hogy láthatjuk az egyre nyíltabbá váló keresztyénüldözést a világban, és a keresztyén közösségek meggyengítését Európában.

Hozzátette, hogy látjuk az értelmiség elhallgatott és elhallgattatott csoportjait is, és mindazt, ami az általunk is jól ismert kommunista liturgiával együtt járt és együtt jár: a kikényszerített önkritika gyakorlását, elhatárolódásokat, elnézéskéréseket, égő, lerombolt, kávéházzá alakított templomokat és emelkedő Marx- és Lenin-szobrokat.

Az állami kitüntetések és minisztériumi elismerések átadója a Várkert Bazárban. A koronavírus-járvány miatt az állami kitüntetéseket idén március 15., az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan adják át.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely hangsúlyozta, Közép-Európa igyekszik szemben állni a mai korszellem ezen részével; Szent István Intelmeinek azon passzusát idézte, amely szerint aki megveti, amit megszabtak elődei, az isteni törvényekre sem ügyel.

Számunkra fontos a szabadság, fontos a polgárait szolgáló állam, fontos a támadás alatt álló, kultúrát őrző közösség - jelentette ki, megjegyezve, keretet és védelmet a több mint ezeréves magyar állam nyújt.