30 óvodában és hat iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet

iskolakezdés, iskola, 2020. szeptember 1, maszk, diákok, diák, tanár,Budapest, belváros, sulikezdés, koronavírus, Szent Gellért Általános Iskola, testhőmérséklet mérés, lázmérés, hőmérséklet
Vágólapra másolva!
Október elsejétől újabb megelőző intézkedések lépnek életbe: az iskolák bejáratainál megmérik az érkező diákok testhőmérsékletét, és csak akkor léphetnek be, ha az 37,8 fok alatt van - hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy 30 óvodában és hat iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet.
Vágólapra másolva!

Kiss Róbert rendőralezredes közölte, hogy a kormány szerdán is ülésezik, a döntésekről pedig csütörtökön Gulyás Gergely kormányinfó keretében fog tájékoztatást nyújtani.

A védelmi intézkedések ügyében 36 estben intézkedett a rendőrség, 15 esetben kellett intézkedni tömegközlekedésen, ahol nem megfelelően viselték a maszkot.

Az Örs vezért terén egy álló tömegközlekedési eszközön az utasok felszólítására sem vette fel a maszkot két személy, emiatt rendőri intézkedést kellett alkalmazni. A járványügyi készültség alatt is folyamatosan ellenőrzik a hatósági házi karanténokat, az elmúlt 24 órában 12 ezernél is több ellenőrzést hajtottak végre.

Rémhírterjesztés ügyében 143 esetben kezdeményeztek büntetőeljárást.

Röszkénél és Tompánál teherforgalomnál 3 órás várakozási időre kell számítani.

Ennyi helyen van rendkívüli szünet

Müller Cecília elmondta, hogy 894 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. A meghaltak száma is sajnos emelkedett 8 fővel. Az utóbbi napokban 8-10 fő elvesztésével számolni kell – mondta Müller.

A tisztifőorvos közölte, hogy a kórházban ápoltak száma is növekszik, jelenleg 773 beteg van kórházban, akiket középsúlyos tünetekkel ápolnak.

54 fő van lélegeztetőgépen

- jelentette ki Müller, megjegyezve, hogy ezek az adatok összességében nem pozitívak, mert jelentősen nőtt a kórházban ápoltak száma.

Az Operatív Törzs jelenleg 30 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 130 osztálynál és 4 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Több oktatási intézményben nincs tanítás Fotó: Szabó Gábor - Origo

Indul a hőmérőzés

Müller szerint ehhez mindenkinek be kell tartani a szabályokat.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy csütörtöktől 37,8-tól magasabb hővel rendelkező nem mehet be az intézménybe.

Ha a visszamérést követően is magasabb a testhőmérséklet, a gyermeknek el kell hagynia az intézményt. Az iskolák megszervezték, hogy a reggeli hőmérőzésnél hogyan lehet elkerülni a zsúfoltságot, Müller bízik benne, hogy siker lesz a holnapi nap ilyen szempontból is.

Müller Cecília megemlékezett arról, hogy holnap lesz az idősek világnapja.

Müller Cecília felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy vigyázzanak a hozzátartozóikra.

Müller kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem tervezik a maszkok kötelezővé tételét edzőtermekben vagy zárt sportlétesítményekben. Itt a távolságtartás szabályait kell betartani, valamint gyakran kell szellőztetni.

Ingyenes védőoltás influenza ellen

Müller nem tud arra pontos választ adni, mennyivel súlyosabb egyszerre elkapni az influenzát és a koronavírust.

Az influenza a légzőszerveket támadja, a koronavírus ezen felül az egész testet. Az biztos, hogy amit meg lehet előzni, azt meg kell, ezért mindenkit buzdít az október 1-jétől ingyenesen igénybe vehető influenzaoltásra.

Idősotthonoknál a bentlakók kerítésen keresztül beszélhetnek hozzátartozókkal.

A kontaktszemélyeknek 10 napig kell otthon maradniuk, ha addig nem mutatnak semmilyen tünetet, mehetnek vissza a közösségbe, a gyerekek is.

Tünetes betegeknél az a szabály, hogy a tünetek megjelenésétől kell számolni a 10 napot. Gyermekeknél kérik az orvosi igazolást ebben az esetben a közösségbe való visszatéréshez.