Hétfő hajnalban kigyulladt egy ház Budapesten, a XV. kerületi Pázmány Péter utcában. A tetőről sikerült kimenteni egy 12 éves fiút, a házból pedig egy idős házaspárt hoztak ki a tűzoltók. A 60 éves férfi és nő később belehaltak a sérüléseikbe. Mint kiderült, a házat szándékosan gyújtotta fel egy férfi. A rendőrség sajtótájékoztatót tartott az ügyben.

A családi ház hétfő hajnalban, pár perccel 3 óra után gyulladt ki. A rendőröknek a ház tulaja elmondta, hogy egy telken két épület van, az első épületben ő lakik a feleségével, míg a másikban, ami egy garázs és egy melléképület, az alkalmazottai. Egy idős házaspár az unokájukkal, valamint egy magyar-román állampolgárságú férfi, akivel idén nyáron ismerkedtek meg.  Mivel neki is munkát adott, őt is elszállásolta a hátsó házban.

A tulaj azt egyet kérte a férfitől, hogy 

ne igyon munka közben és a házban sem. 

M. András november közepééig rendszeresen dolgozott a tulajdonosnak, ezután az egészségügyi állapotára hivatkozva hanyagolni kezdte a munkát. A tulajdonos sejtette, hogy valami más lehet a háttérben. 

Később, amikor a tulajdonos vidéken volt a feleségével, felhívta a melléképületében élő asszony azzal, hogy M. András részeg, ordibál, dörömböl és nem hagyja őket aludni. 

Mire hazaért, rendeződött a helyzet, és azt gondolta, hogy javulni fognak a dolgok.

November 22-én M. András egy tálca süteménnyel kopogtatott be a tulajdonoshoz, aki gyorsan rájött, hogy a férfi megint részeg. Elküldte, hogy pihenjen le otthon. M. András később visszament, és újra bekopogott, ekkor a férfi felesége nyitott ajtót. Agresszívan bement a házba, ahol összeveszett a férfival. 

A tulajdonosnál betelt a pohár, kirúgta a férfit, visszakérte tőle a kulcsokat és kifizette a munkabérét. Azt még megengedte neki, hogy aznap este ott aludjon, mivel már nem tudott volna hova menni, és hidegek az éjszakák. 

Aznap este a másik épületből hívta az idős asszony, hogy M. András ordibál, agresszív és egy késsel hadonászik. 

Mire a tulajdonos odaért, a férfi lenyugodott, ezért nem csinált semmit.

M. András este el akart menni valahova, ezért az idős asszony adott neki kulcsot. A házaspár és az unokájuk hajnali 3 órakor arra ébredt fel, hogy szól a tűzjelző és füstszag van.  Akkor már akkora volt a tűz, hogy nem tudtak kimenekülni a bejáraton. Hívták a tulajdonost, hogy segítsen nekik. A férfi szólt a tűzoltóknak, aztán átrohant, hogy segítsen a családon. Amikor odaért és kinyitotta az ajtót, a hőhatás már akkora volt, hogy hátra lökte a betonra.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A bejelentés után először két rendőr ért a helyszínre. Meghallották egy fiú segélykiáltásait a tetőről. Az egyikük létrát keresett a kertben, talált is egy felet. Felmászott egy ház melletti a tartályra, ahonnan a létrával feljutott a tetőre, így tudták megmenteni a 12 éves fiú életét.  Ekkorra már ott voltak a tűzoltók, akik kimentették a házból a 60 éves férfit és a szintén 60 éves feleségét. 

A férfi a helyszínen, a nő később, a kórházban halt meg, mindketten szén-monoxid-mérgezésben. 

A fiút a szomszédok felügyeletére bízták, amíg a gyermekmentők oda nem értek. Eközben végig könyörgött, hogy mentsék meg a nagyszülei életét. 

A tűzben leégett a garázs, a lakás nappalija és a garázsban álló nagy értékű autó is. A kár nagyjából 60 millió forint.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A vizsgálatok során kiderült, hogy valaki szándékosan, égésgyorsítóval öntötte le a garázst, amit aztán felgyújtott. A helyszínen a gyújtogató több ruháját is megtalálták. Mivel M. András nem volt ott, amikor kigyulladt a ház, a korábbi agresszív viselkedése miatt ráterelődött a gyanú. A rendőrség hajtóvadászatot indított ellene, a határokat is figyeltették.

Végül november 23-án, 11 óra után Újpesten, a Nyár utcában egy rendőr felismerte. M. András ekkor is részeg volt. Több ember ellen elkövetett emberölés, 14. életévét be nem töltött személy elleni emberölési kísérlet valamint nagy kárt okozó rongálás miatt hallgatták ki. A férfi nem tett vallomást. A rendőrség őrizetbe vette, és javasolta a letartóztatását. A tűzből kimentett kisfiú még kórházban van szén-monoxid-mérgezés gyanúja és könnyebb sérülések miatt.