Gyurcsányék kirúgták, a fideszes vezetésű Budafok befogadta a 100 Tagú Cigányzenekart

100 Tagú Cigányzenekar
100 Tagú Cigánzenekar
Vágólapra másolva!
Miután Niedermüller Péter DK-s polgármester egy politikai káderképző miatt kirakta a 100 Tagú Cigányzenekart a helyi Erőművházból, a fideszes vezetésű Budafok csütörtökön hivatalosan is befogadta őket. Beke Farkas Nándor, az együttes elnöke meghatódottan mondott köszönetet Karsay Ferenc polgármesternek a helyi önkormányzat és a zenekar mai közös sajtótájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

Zeneszóval búcsúzott el erzsébetvárosi próbahelyétől a 100 Tagú Cigányzenekar csütörtökön.

Mint ismert, a Magyar Örökség- és Hungarikum-díjas együttes Niedermüller Péter, a DK-s polgármester egyszemélyi döntése értelmében került utcára. Bajkai István a körzet fideszes képviselője a Magyar Nemzetnek adott interjújában úgy értékelte a lépést, hogy

Kifogásolta, hogy a Wesselényi utcai épületben - ahonnan egyébként a nemzetközileg elismert 100 Tagú Cigányzenekart és az Európában egyedülálló, zsidó tematikájú Heti TV-t is kitették - egy baloldali káderképző központot, pártiskolát hoznak létre.

Közel sem mellékes, hogy az együttes tizenkét éve próbált a helyi Erőművházban. Ez a jelek szerint nem annyira hatotta meg a baloldali városvezetést: mindenféle előzetes tájékoztatás nélkül rakták ki a világhírű zenekart. Ezt Beke Farkas Nándornak, a zenekar elnökének korábbi nyilatkozatából lehet tudni: elmondása szerint csak a hírekből értesült a döntésről, senki nem értesítette őt ezt megelőzően.

Úgy néz ki, a 100 Tagú Cigányzenekar új otthonra lelt.

Karsay Ferenc, Budafok fideszes vezetője vasárnap egy közleményben jelezte, hogy befogadná az együttest, ehhez pedig a képviselők támogatását kérte. A kormánypárti politikus kedden arról posztolt, hogy személyesen mutatta be Beke Farkas Nándornak a kerület által felajánlható helységeket, de megegyezés még nem született.

Nem sokkal ezután a helyi önkormányzat azt kifogásolta közleményében, hogy a baloldali pártok nem támogatták a kezdeményezést. Mint írták, a Jobbik, a Momentum, a DK és a Közösség Dél-Budáért Egyesület képviselői azzal indokolták álláspontjukat, hogy "nem előremutató más önkormányzat, fővárosi kerület belügyeibe ilyen módon beavatkozni."

Csütörtökön az együttes otthagyta Erzsébetvárost, és Budafokra költözött - derül ki Szepesfalvy Anna fideszes alpolgármester bejegyzéséből. Az önkormányzat sajtótájékoztató keretében köszöntötte a 100 Tagú Cigányzenekart a helyi Klauzál Ház előtt.

Beke Farkas Nándor megköszönte a lehetőséget, és mint fogalmazott, nem eldöntött tény, hogy maradnak. "Ígéretet tettem a polgármesternek: akár itt maradunk, akár nem, egy hálakoncertet, egy köszönő koncertet fogunk adni" - fogalmazott az ismert zenész.

Az, hogy maradnak, azért nem eldöntött tény még, mert Bajkai István a Blikknek adott tegnapi interjújában arról beszélt, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a zenekar a hetedik kerületben mardhasson. "A zenészek nagy része a kerületben, vagy annak közelében lakik, így hosszú távon nem jó megoldás, hogy a város túlsó felére menjenek próbálni. Több állami céggel, intézménnyel és felelős vezetővel is tárgyalok a megoldásról, próbálok segíteni" - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Bármelyik megoldás lesz a végleges, az már biztos, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar új otthonra talál.