Budafok-Tétény polgármestere befogadná a Heti TV-t és a 100 Tagú Cigányzenekart

ORBÁN Viktor; KARSAY Ferenc
Budapest, 2020. október 17. Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP), Budafok-Tétény polgármestere a XXII. kerületi, Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új középiskolai épületének átadása alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten 2020. október 17-én. Az istentiszteleten részt vett Orbán Viktor miniszterelnök. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere befogadná a Heti TV-t és a 100 Tagú Cigányzenekart, ehhez kéri képviselőinek támogatását.
Vágólapra másolva!

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy Niedermüller Péter, a DK erzsébetvárosi polgármestere kirúgta az ország és Európa egyetlen zsidó televízióját, a Heti TV-t Wesselényi utcai ingatlanjukból.

Breuer Péter, a Heti TV tulajdonosa és műsorvezetője korábban elmondta, hogy a kábelszolgáltatóktól a televíziónak nincs bevétele, hiszen közösségi televízióként működnek, amelyet részben saját tőkéjéből, részben pedig társadalmi célú hirdetésekből tartanak fent. Breuer elmondta azt is, hogy míg a korábbi fideszes városvezetés segítőkész volt, addig a mostani baloldali polgármester az első perctől fogva látni sem akarta a Heti TV-t.

Niedermüller Péter Forrás: MTI/Mohai Balázs

Karsay Ferenc a sajtóban megjelent hírekből értesült, hogy a Heti TV és a 100 Tagú Cigányzenekar szinte egyszerre vesztették el a működésükhöz szükséges helyiségeket. Úgy gondolja, hogy kötelessége felajánlást tennie a két, általa nagyra becsült csapatnak, ezért a hétvégén egy-egy levélben fogalmazta meg szándékát, amelyet Breuer Péternek, a Heti TV tulajdonosának és Beke Farkas Nándornak, a 100 Tagú Cigányzenekar elnökének címzett. Leveleiben Karsay arról érdeklődik a két vezetőtől, hogy a kerület milyen ideiglenes, vagy akár hosszú távú megoldással tudná segíteni szervezeteik fennmaradását, melyek Budapest multikultúrájának meghatározó részét képezik.

Ezzel egy időben képviselő-testületét is kérte, támogassák elhatározását, és küldjék meg meglátásaikat, javaslataikat a felajánlható megoldásokkal kapcsolatban.

Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) a Heti TV-vel kapcsolatban elmondta, hogy Budafok-Tétényben a zsidó kultúrának nagy múltja van. Ennek bizonyítékául emelte ki, hogy Nagytétényben van az ország egyik legrégebbi, 250 éves zsidó temetője, illetve, hogy a kerület szintén 250 éves zsinagógája ma már könyvtárként, de a zsidó kultúrát továbbra is szolgálva működik.

„Kerületünk mindig híres volt arról, hogy jól működött az együttélés a különböző népcsoportok és vallási felekezetek között. Így különösen nagy veszteség volt, amikor a XX. század közepén két jelentős csoport szenvedett gyógyíthatatlan veszteséget: a háború alatt elhurcolt zsidóság és a háború után kitelepített svábok."
Hozzátette, hogy Budafok-Tétényben helye van a másképp gondolkodó médiumoknak is, jó példa erre az, hogy az RTL Klub is a kerületben működik.

Karsay hasonlóan gondolkodik a 100 Tagú Cigányzenekar ügyéről is

„A zenekar Magyar Örökség- és Hungarikum-díjas együttes, amely egyedülálló értéke a magyar kulturális életnek. Megszűnése esetén örökre elveszhet a népi cigánymuzsika életben tartásának legfontosabb színtere. Olyan technikai tudást és népzenei szemléletet tanulhatnak tőlük az új zenészgenerációk, melyek elsajátítására máshol nincs lehetőség."

Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP), Budafok-Tétény polgármestere. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Budafok-Tétény a művészeti oktatás egyik fellegvára. Itt működik a Magyar Örökség-díjas és nemzetközileg elismert Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola, illetve rendszeres helyszíne a cigány származású zongoraművészről, Cziffra Györgyről elnevezett művészeti fesztiválnak is. Karsay arra kérte a képviselőtestületét, hogy 2021. február 23-án 16 óráig ismertessék elvi álláspontjukat és javaslataikat, mert nem kíván egymaga végleges döntést hozni ezen ügyekben