Orbán Viktor és Emmanuel Macron közös levelet írt az Európai Bizottságnak

MACRON, Emmanuel; ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2019. október 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Emmanuel Macron francia elnökkel beszélget az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napján, 2019. október 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök kezdeményezésére közös levélben fordult az Európai Bizottsághoz hét uniós tagállam, amelyben azt kérik, a testület fejezze be az atomenergia hátráltatását - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az aláírók között van még Andrej Babiš cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Florin Cîțu román, Igor Matovič szlovák és Janez Janša szlovén miniszterelnök is. A levélben a vezetők azt szorgalmazzák, hogy az atomenergia is kapjon helyet az unió zöldprogramjában:

ne csak elismerjék, de támogassák is, mint lehetséges módszert a megfogalmazott klímacélok eléréséhez.

A hét ország emlékeztet rá, hogy mindenkinek szuverén joga eldönteni, hogyan teljesíti a vállalásokat, legyen szó akár megújuló energiaforrásokról, akár az atomenergiáról.

Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Mint arra a Reuters hírügynökség is emlékeztet, az Európai Unióban 13 tagállam használ atomenergiát, közülük a legnagyobb arányban, hetven százalékban Franciaország. Többen, például Lengyelországban, Bulgáriában, Csehországban új nukleáris erőműveket építenek, vagy terveznek építeni. Németország és Ausztria azonban - főképpen biztonsági aggályokra hivatkozva - ellenzik az atomenergia terjedését.

Az Európai Unió stratégiája szerint 2030-ig az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást, 2050-re pedig a fenntartható klímasemlegességet célozták meg. Abban ugyan viszonylagos egyetértés van, hogy ebbe az atomenergia is beleszámít, az viszont nem mindegy, hogy a nukleáris erőművek is kapnak-e támogatást - írja a lap.