Mindenáron akadályozni akarja a baloldal a sikeres védekezést: ezért támadják az orosz és kínai oltást

Vágólapra másolva!
Miután január elején Krekó Péter, a Soros György-féle Political Capital ügyvezető igazgatója ideológiailag is megalapozta a baloldal halálkampányát, a baloldali pártok Gyurcsány Ferenc vezetésével minden eddiginél nagyobb erőkkel próbálják akadályozni a közös védekezést. Ebben egészen odáig mentek, hogy mindenféle tudás, ismeret nélkül kérdőjelezik meg egyes vakcinák hatékonyságát, illetve egészségre gyakorolt hatását. A Demokratikus Koalíció (DK) tegnap már nyíltan, visszataszító módon támadta a kínai oltóanyagot úgy, hogy azt szerte a világban alkalmazzák, több millió embert oltottak be vele, mindenféle gond nélkül, és már - Magyarországon kívül - legalább 14 európai ország tárgyal a beszerzéséről. 
Vágólapra másolva!

- a Politico hasábjain január elején megjelent írásában Krekó Péter ezekkel a gondolatokkal döbbentett meg mindenkit. Az általa vezetett Political Capital (PC) egyértelműen Soros Györgyhöz köthető, hiszen bevételük jelentős része az amerikai milliárdostól érkezik. A szervezet már 2010 előtt is a baloldal egyik kulcsfontosságú háttérintézménye volt: rendszeresen tanulmányokkal, döntés-előkészítő anyagokkal és stratégiaalkotással szolgálták ki a baloldali kormányokat.

Krekó gondolatmenetét érdemes ilyen kontextusban vizsgálni: egy baloldalon befolyásos kutatóintézet fontos szereplője nagyvonalakban meghatározta, a baloldalnak milyen taktikát kell követnie ahhoz, hogy javítson társadalmi megítélésén, illetve nehéz helyzetbe hozza politikai ellenfelét. De mit is írt pontosan a baloldali elemző? A krekói stratégia a következőképpen néz ki:

  • a baloldalnak azt kell elérnie, hogy a magyar társadalom minél kisebb része oltsa be magát, így
  • az elhúzódó járvány okozta politikai és gazdasági hatások a kormányon csapódnának le, hiszen
  • minél tovább tart a járvány, minél jobban elhúzódik a válság, annál több lesz a halott, a fertőzött, amit az emberek a kormány válságkezelésének fognak betudni,
  • ehhez pedig szerinte minden eszköz megengedett: a dezinformációs kampánytól az emberek elbizonytalanításán át az álhírek terjesztéséig.

Krekó gondolatmenetét hatalmas felháborodás kísérte, még egy petíciót is indított ellene Bayer Zsolt, ennek ellenére a baloldal - élén Gyurcsány Ferenccel, és pártjával, a Demokratikus Koalícióval - az iránymutatását teljes mértékben betartotta. Bár a baloldali pártok tavasz óta szándékosan akadályozzák a közös védekezést, elég csak a koronavírus-törvényre gondolni, a tavalyi év végétől, az idei év elejétől minden eddiginél nagyobb erőfeszítéssel kampányolnak a védekezés, az oltások ellen.

Mutatja az utat Forrás: MTI/Mohai Balázs

Gyurcsány kezdte az uszítást

A Demokratikus Koalíció volt az első párt, amelyik tudatosan az emberek félelmeire próbált játszani, így kezdett el hergelni az oltóanyagok ellen. Gyurcsány Ferencék mindenkit megelőzve tavaly novemberben jelentették be, hogy online konzultációt indítanak egyes vakcinák ellen, mondván, nem elég megbízhatóak. Természetesen az orosz és kínai vakcináról volt szó, és természetesen a kérdések és a válaszlehetőségek manipulatívak voltak. Már akkor arról beszéltek, hogy a kormány "emberkísérletet végez a magyar embereken."

Pedig nem sokkal korábban tették egyértelművé az önkénteseken végzett vizsgálatok, hogy az orosz vakcina biztonságos. A félidős jelentés ki is mondta, hogy 92 százalékos az oltóanyag hatékonysága, ami komoly optimizmusra adott okot. Azóta pedig bebizonyosodott, hogy a Szputnyik ellenszere lehet a járványnak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Európai Unió első számú politikai és gazdasági hatalmának vezetője, Angela Merkel német kancellár az elakadó brüsszeli vakcinaszállítmányok miatt Vlagyimir Putyinhoz fordult annak érdekében, hogy engedélyeztesse az orosz oltóanyagot az Európai Unióban. Arról nem is beszélve, hogy Oroszországon kívül Argentínában és Szerbiában is oltanak már a szerrel.

Gyurcsányékat nem hozták zavarba a tények, és tovább folytatták a halálkampányt. Ebben kulcsszerep hárult Komáromi Zoltánra, a DK egészségügyi politikusára, aki háziorvosként többször tett felelőtlen kijelentést a témában, de ebbe a körbe lehet sorolni Barkóczi Balázs szóvivőt is.

Most a kínai vakcinán van a sor

Miután nyilvánvalóvá vált, hogy Brüsszel kudarcot vallott a vakcinabeszerzések terén, a kormány egyértelművé tette, többirányú tárgyalásokba kezd annak érdekében, hogy vakcinához jusson. Mint ismert, a Pfizer a múlt héten jelezte, hogy átmenetileg csak csökkentett mennyiséget tud szállítani a kontinensre.

A múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, a kormány minden lehetőséget kihasználva azon dolgozik, hogy legyen vakcina. Szavaiból kiderült, komoly esélye van annak, hogy Magyarország Kínából kap vakcinát, gyakorlatilag megállapodás közeli a helyzet a Sinopharmmal. Mint mondta, az első adag (ami akár egymillió darab is lehet) szállításának időpontja csak a magyar engedélyezés gyorsaságától függ.

Hiába jelentett ez komoly sikert, a baloldal nem nyugodott bele, és teljes erőbedobással kezdte el támadni a kínai vakcinát. Varga Zoltán, a Gyurcsány-párt frakciószóvivője tegnapi online sajtótájékoztatóján a Sinopharm vakcinája kapcsán azt sugallta, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) nem szakmai döntéseket hoz. Ez lényegében azt jelenti, hogy a DK szerint a magyar kormány ellenőrizetlen, ismeretlen összetételű oltóanyagot enged be az országba.

A baloldali politikus állítása egyértelmű hazugság, hiszen a kormány éppen ezért akarja minél előbb megvizsgáltatni a hazai hatóságokkal a kínaiak oltóanyagát. Mint Müller Cecília hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, (az orosz oltóanyaghoz hasonlóan) a magyar hatóságok jelenleg a helyszínen vizsgálják a keleti vakcinát. A DK érvelése azon is elbukott, hogy már tizennégy európai ország jelentkezett a kínai gyártónál. Az OGYÉI hatósági ellenőrzési főosztályának vezetője egyébként tegnap a helyszínről leszögezte, a kínai vakcina gyártása biztonságos.

"Mindenki megfelelő forrásból tájékozódjon!"

Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy sok megtévesztő információ kering az interneten is. Ezért - különösen az idősektől - azt kéri, annak higgyenek, akitől megfelelő, hiteles információkat kapnak.

Több országban már alkalmazzák

Ahogy az imént említettük, az elmúlt időszakban több ország is megkereste Kínát a vakcinabeszerzés miatt.

Arról nem is beszélve, hogy az oltóanyagot több helyen is használják. Szerbiában éppen ma kezdték meg vele a tömeges oltást, Pakisztánban pedig engedélyezték azt. A Sinopharm-vakcinát továbbá Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben tesztelték. Az Egyesült Arab Emírségekben a nyáron több mint 31 ezer önkéntest oltottak be vele és senkinél nem tapasztaltak súlyos mellékhatást. Decemberben a vakcina teljes körű felhasználását is engedélyezték, azóta már kétmillió ember, minden ötödik lakos kapta meg az oltást.

A Global Times cikke szerint Brazília vasárnap elkezdte alkalmazni egy másik kínai gyártó, a Sinovac termékét.