Súlyos szívizomgyulladást okozott a koronavírus, szervátültetéssel mentették meg a 12 éves kislány életét

haszmann lilla
Vágólapra másolva!
A koronavírus szövődményei miatt majdnem életét vesztette a 12 éves Haszmann Lilla, életét csak szervátültetéssel sikerült megmenteni - írta meg a Bors.
Vágólapra másolva!

A most 12 éves Haszmann Lilla fényképeit egy pénteken nyílt kiállításon állították ki sok más díjazottéval együtt az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban.

A kislány hat éves kora óta fotóz, és egy olyan pályázaton lett a felnőttek mezőnyében különdíjas, amelyen azok az emberek indulhattak, akik más szervével élnek.

Lilla új szivet kapott

A kislány tavaly decemberben kezdett el panaszkodni hasi fájdalmakra, sokat hányt és a feje is fájt.

Szülei december 30-án vitték be a Heim Pál Gyermekkórházba, úgy volt, hogy másnap akár haza is mehet, de kiderült, hogy súlyos szívizomgyulladása van.

Sokáig próbálták gyógyszerekkel kezelni, ám január végére olyan rossz lett az állapota, hogy műszívet kellett a szívébe ültetni.

Az apró szerkezet miatt egy ideig javult az állapota, de a gyógyszerek elhagyása után újra és újra rosszabbul lett.

Végül április 27-én került sor az újabb műtétre, akkor Lilla már új szivet kapott.

Állapota gyorsan javult a műtét után,viszont nem ehet semmilyen gyümölcsöt és zöldséget, de annak nagyon örül, hogy már néha biciklizhet.

A koronavírus a szívszöveteket is roncsolja

Ugyan a legtöbbször a tüdőben okozott tünetekről, a légzési nehézségekről lehet hallani, a koronavírus a szívben és az érhálózatban is pusztít.

A koronavírus olyan alattomos betegség, ami nemcsak a tüdő, hanem a szív- és érrendszer sejtjeit is megtámadja és gyulladást okoz.

A koronavírusos betegeknél gyakori a szívizomgyulladás, ami szívelégtelenséggel, szívgyengeséggel és ritmuszavarral jelentkezhet.

A szívizomsejtek és az erek gyulladása miatt a szív teljesítménye is csökken.