Régészeti leleteket akart átcsempészni egy sofőr a magyar határon - fotó

Nyugat-európai értékesítésre szánták a tárgyakat
Vágólapra másolva!
Vádemelést javasolnak a Bács-Kiskun megyei rendőrök egy szerb sofőr ellen, aki közel nyolc és fél millió forint értékű kincset akart Nyugat-Európába vinni.
Vágólapra másolva!

A tompai közúti határátkelőhelyen 2019. június 9-én éjjel belépésre jelentkezett egy szerb állampolgár egy kisbusz sofőrjeként. Az akkor 36 éves férfi a vámvizsgálat során úgy nyilatkozott, hogy sem tiltott, sem vám- és adóköteles terméket nem szállít. A jármű átvizsgálása során azonban az ülések alól előkerült két papírdoboz, amelyben jelentős mennyiségű, régészeti leletnek látszó tárgy volt, amit a rendőrök lefoglaltak.

Nyugat-európai értékesítésre szánták a tárgyakat Forrás: police.hu

Az igazságügyi szakértő véleménye alapján

a tárgyak döntő többsége az őskortól a középkorig, valamint a korai újkorig terjedő időszakra jellemző, kisméretű használati és dísztárgy;

az érmék, a gyűrűk, a lándzsahegyek, az edények és töredékei, továbbá a ruhadíszek – néhány hamisítvány kivételével – a régészeti leletek körébe tartoznak. Az összességében közel nyolc és fél millió forintot érő leletegyüttest a sofőr megbízásból szállította, azokat nyugat-európai értékesítésre szánták. A szakértő azt is valószínűsítette, hogy

a kincsek a Vajdaság területéről származhatnak,

és azokra fémkeresés során bukkanhattak rá.

A tárgyak többsége eredeti Forrás: police.hu

A szerb férfit a nyomozók védett kulturális javak körébe tartozó régészeti leletre elkövetett orgazdaság gyanúja miatt kihallgatták. Ügyében az iratokat a napokban vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes ügyészségre.