Újabb koronavírus elleni vakcinát engedélyeztek Magyarországon

Sinopharm vakcina
Az eredeti kínai Sinopharm vakcina. Több ezer hamisítványt foglaltal le a kínai hatóságok.
Vágólapra másolva!
Pénteken az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) kiadta az ideiglenes engedélyt a Sinopharm-vakcinára is. Így egy újabb vakcinával bővült a lista – hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

- mondta György István, a Miniszterelnökség államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője. Hozzátette, minden munkacsoportot is személyesen fel fog keresni. Eddig 175 283 fő kapott oltást, közülük 37 727 fő már a második oltását is megkapta.

Ebben a csoportban véget ér a kampány

A héten lezárják az egészségügyi és szociális intézményekben az oltást. Ezekben a csoportokban, aki még nem szerette volna felvenni az oltást, később is megteheti, de hétfőtől már a lakosság oltását is megkezdik, az idősek oltásával.

A felnyitott ampullákat a regisztráltak és az egészségügyi dolgozók kaphatják meg. Ha nincs elégséges személy, akkor aznap az utolsó ampulla nem nyitható fel, hogy ne menjen kárba egyetlen vakcina sem.

A háziorvosok a Moderna-vakcinával fognak oltani, a Pfizerrel pedig a megyei kórházakban – mondta György István.

A kínai Sinopharm-vakcina is zöld utat kapott Magyarországon Forrás: AFP/ The Yomiuri Shimbun /Koki Kataoka

Újabb vakcinát engedélyeztek

- mondta Kiss Róbert rendőr alezredes. 280 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt. 2629 hatósági házi karantént rendeltek el, és 7854 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

1459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 364 909 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 83 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 12 374 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 254 783 fő, az aktív fertőzöttek száma 97 752 főre csökkent. 3649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a háziorvosok eddig is kiválóan helytálltak a védekezés eddigi szakaszában, a vakcinák beadása során is lehet rájuk számítani, és minden fennakadás nélkül fog megvalósulni a tömeges oltás időszaka. Ez azért is van így, mert a vakcinák beadása nem idegen a háziorvosok számára, hiszen a kötelező oltásokat már több évtizede ők adják be az embereknek. Azt is elmondta, hogy továbbra sem érkeznek jelentős számban bejelentések mellékhatásokról, továbbra is a legsúlyosabb mellékhatás a bőrpír, esetlegesen enyhe láz.