Mások kizsákmányolásából és kínzásából élt egy Zala megyei család

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek egy Pakodon élő család ellen Zala megyében, mert a hét ember éveken át rabszolgaként bánt több ismerősével, akik közül az egyik bele is halt az embertelen bánásmódba - tudatta Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője pénteken.
Vágólapra másolva!

Pirger Csaba elmondta, hogy a Zalaszentgrót melletti községben egy házaspár, a három lányuk, a fiuk és a vőjük gyenge akaratú embereket vert át barátság vagy párkapcsolat ígéretével, majd a házukba költöztették őket.

Eleinte meggyőzéssel, majd megalázással, fenyegetéssel és bántalmazással kényszerítették őket arra,hogy

a család megélhetését biztosítsák, miközben korlátozták a szabadságukat, elvették az össze pénzüket, és hitelek felvételére kényszerítették őket. Mindeközben embertelenül bántak velük.

2015-ben az egyik lány megszerezte egy asszony és annak elvált férjének bizalmát. A könnyen befolyásolható, rossza nyagi helyzetű, külön élő házaspárnak jó elhelyezést, a férfinak pedig az egyik lány szerelmet ígért. A lakásukba költöztették őket. Kezdetben jól bántak velük, de idővel

kínozni kezdték őket, elvették a pénzüket, éheztették, és korlátozták őket, emellett a ház körüli munkákat is velük végeztették el, ingyen. A férfi 30 kilót fogyott,

a havonta több százezer forintos fizetését, illetve a táppénzét elvették, emellett hitel felvételére is rávették. A rendszeres bántalmazások miatt

a férfi többször próbált megszökni, de mindig elkapták. 2016-ban végül rendőri segítséggel meg tudott szabadulni tőlük. Volt feleségét, aki később szintén megszökött, hasonló körülmények között tartották és prostitúcióra kényszerítették.

Előbb Hévízen, majd Németországban kellett kiszolgálnia férfiakat, a megszerzett pénzét pedig elvették. A nő nem használhatta a fürdőszobát, ételként pedig csak maradékokat kapott, volt, hogy le sem ülhetett, helyette támaszkodás nélkül guggolnia kellett a fal mellett.

Rajtuk kívül

egy másik férfit is a házban tartottak, embertelen körülmények között egy udvari fűtetlen deszkabódéban 2014-től évekig.

Többször megverték, éheztették. Az évszaknak, időjárásnak megfelelő ruhája nem volt, munkára kényszerítették és a tőle is elvették minden pénzét. A csontsoványra fogyott áldozat

több tucat sérüléssel került kórházba 2016 februárjában, ahol súlyos tüdőgyulladása és immungyengesége miatt rövid időn belül meghalt.

Emellett 2015-től egy másik nőtől erőszakkal, fenyegetéssel többször is pénzt szereztek. A több százezer forint mellett arany ékszereket is elvettek tőle. Az asszonyt 2016-ban vették rá, hogy költözzön hozzájuk, de őt is megfosztották a szabadságától, éheztették, kegyetlenülmegkínozták,

lelkileg és fizikailag rendszeresen bántották, a bankszámlájáról és a rákényszerített hitellel több millió forintot elvettek tőle.

Az asszonyt többször is kórházba kellett vinni, de megfenyegették, hogy nem mondhatja el, mi történt vele.2019-ben azonban már

életveszélyes állapotban vitték be a mentők, kis híján meghalt.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a családdal azonos faluban élő,

mozgásában és beszédében is sérült nőt a lakásán rendszeresen megfenyegették, megverték, ezzel vették rá arra, hogy odaadja nekik a pénzét.

Kölcsönfelvételre is rá akartak venni, de a banki ügyintézés során kiderült, hogy nem hitelképes. A Zala Megyei Főügyészség emberkereskedelem, halálos testi sértés és rablás miatt emelt vádat a hét ember ellen.