Magának többszörösen ellentmondva, új magyarázattal állt elő Karácsony Gergely a Városháza-gate kapcsán. A főpolgármester az ATV Egyenes beszéd című péntek esti műsorában arról beszélt, hogy Barts J. Balázsnak, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatójának volt felhatalmazása arra, hogy egyebek mellett a Városháza bérléséről tárgyaljon különböző befektetőkkel. – Adott esetben a bérlés belefér. A bérlés belefér, viszont hogy eladjuk, az nem – hangoztatta Karácsony, hozzátéve: az Anonymus által közzétett hangfelvételen Barts részben azzal a célból beszélgethetett a befektetőkkel, hogy a bérleti konstrukciót tesztelje rajtuk, ami szerinte egyébként nem volt népszerű, írja a Magyar Nemzet.

Figyelemre méltó, hogy Karácsonyék a teljes tagadástól kezdve a kulturális célú hasznosításon át jutottak el a bérbeadási szándékok beismeréséig, és a pénteki televíziós műsorban a főpolgármester már azt is elismerte, hogy egy újonnan létrehozott épületbe költöztetnék a Főpolgármesteri Hivatalt.

A kiszivárgott hangfelvételt a főpolgármester nevezte már a kormányzat által megkomponált „kamutárgyalásnak", amivel a főváros vezetése szintén saját magával került ellentmondásba, hiszen Karácsony azt is állította, hogy a vagyonkezelő vezetője jelentésében az szerepel, hogy a tárgyalásokat még Tarlós István városvezetése idején kezdeményezték a hangfelvételeken megemlített üzletemberek.

Karácsony GergelyFotó: Csudai Sándor - Origo

Szintén különös körülmény, hogy míg a városvezetés mindössze egy fegyelmit osztott ki Barts J. Balázsnak, mivel Karácsonyék eddigi kommunikációja szerint Barts. J. Balázs felhatalmazás nélkül, a főváros vezetése háta mögött – őket félrevezetve – tárgyalt a fővárosi önkormányzat legértékesebb ingatlanának eladásáról. A műsorvezető kérdésére Karácsony Gergely azt felelte, hogy továbbra is megvan a bizalom Barts iránt, az elmúlt hét évben végzett munkája alapján.

Mint megírtuk, az Anonymus által nyilvánosságra hozott hangfelvételen Barts Gansperger Gyula egykori Wallis-vezérrel és egy másik baloldali kötődésű üzletemberrel, Berki Zsolttal beszélgetett a műemlékvédelem alatt álló épületegyüttes eladásáról. A vagyonkezelő vezetője azt állította, hogy a fővárosi kabinetnek kifejezetten tetszett a Városháza nagy részének értékesítését is magában foglaló elképzelés.