Tovább tombol a kánikula, meghosszabbították a harmadfokú hőségriadót

Kánikula, meleg, hőség, hőségriadó, víz, magas hőmérséklet, forróság, időjárás, 2022.06.30. szökőkút,
Vágólapra másolva!
Közleményt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelyben azt írják, hogy meghosszabbítják a jelenleg is érvényben lévő harmadfokú hőségriadót. A jelenlegi riadóval együtt már nyolc napig fog tartani a legmagasabb fokú hőségriasztás.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye azt írja, hogy az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján úgy döntött, hogy

július 4. (hétfő) 24:00 meghosszabbítja a harmadfokú hőségriasztást az országra.

Magyarországon hétfő óta van érvényben a legmagasabb fokú hőségriasztás, a hosszabbítással már összesen nyolcnapos lesz a riadó.

Gyerekek egy szökőkútnál Budapesten június 30-án Fotó: Polyák Attila - Origo

Erre figyeljünk a hőségriadóban

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztettet helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a nagy melegben több folyadékot kell fogyasztani, lehetőség szerint vizet.

A déli órákban semmiképpen nem szabad a tűző napon tartózkodni.

A kánikulát hétvégeken egyre többen töltik vízparton.

A nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban kerülni a napozást.

Ha nem lehet árnyékba húzódni, fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér pamutinget érdemes viselni. A szem védelme érdekében UV-szűrős lencsét, napszemüveget érdemes hordani.

Gondoskodni kell a bőr védelméről, mindig a bőrtípusunknak leginkább megfelelő fényvédőt kell használni. Napozást követően le kell hűteni a testet, mielőtt a vízbe mennénk, felhevült testtel nem szabad a vízbe ugrani.

Várandós anyák csak mértékkel tartózkodjanak a napon, ha testhőmérsékletük túlzottan felmelegszik, az káros lehet a baba egészségére.

- írja a közlemény.

Még néhány percre sem szabad a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban hagyni!

Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.