Márki-Zay korrupcióval gyanúsított embere 30 millióért árulta a saját elnöki tisztségét

Márki-Zay Péter, Országos Roma Önkormányzat, roma, Agócs János
Vágólapra másolva!
Elképesztő botrány robbant ki az Országos Roma Önkormányzatban. Ahogy arról az Origo is beszámolt, a nyomozó ügyészek szerdán vették őrizetbe Agócs Jánost, a roma önkormányzat vezetőjét. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert látványosan támogató funkcionáriust megalapozottan gyanúsítják azzal, hogy saját elnöki posztját 30 millió forintért árulta. Amennyiben bebizonyosodik a bűnössége, a baloldali roma politikus akár 8 év börtönbüntetésre is számíthat.
Vágólapra másolva!

Óriási korrupciós botrány robbant ki az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ), miután nyomozó ügyészek elfogták Agócs János elnököt. Kiderült:

a megalapozott gyanú szerint saját vezetői tisztségét árulta 30 millió forintért

írja a Magyar Nemzet.

Agócs János Forrás: Mandiner

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint pénteken az illetékes nyomozási bíró dönt a korrupcióba keveredett roma vezető letartóztatásáról. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsította meg az ORÖ elnökét. Erről itt írtunk.

A nyomozó ügyészek csütörtökön már részleteket is elárulhattak a botrányos ügyről.

A megalapozott gyanú szerint

az Országos Roma Önkormányzat elnöke 2022 nyarán azzal keresett meg több kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy harmincmillió forint ellenében átadja részükre az ORÖ elnöki tisztségét.

Az ajánlat lényege szerint az összeget oly módon kellett volna megfizetni, hogy 18 millió forint járt volna a lemondáskor, míg a fennmaradó 12 millió forintot 2022 decemberéig kellett volna átadni.

Az elnök vállalta, hogy a pénz ellenében lemond az ORÖ elnöki tisztségéről, helyettesítésével a pénzt átadót bízza meg és közreműködik az illető elnökké választásában.

A nyomozó ügyészség a tegnapi elfogást követően elrendelte a kisebbségi önkormányzati vezető őrizetét, majd gyanúsítottként hallgatta ki és indítványozza letartóztatásának elrendelését. A kényszerintézkedés tárgyában a bíróság holnap dönt.

A gyanúsított nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, és panasszal élt az őrizetbe vétele és a gyanúsítás közlése ellen.

A minősített korrupciós bűncselekmény büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Agócs János volt az, aki az országgyűlési választások kampányidőszakában arról beszélt, lehallgatják őt és munkatársait, amiért az ORÖ feljelentést tesz. Ugyancsak ő volt az, aki Sztojka Attila kormánybiztost vádolta meg zsarolással.

Márki-Zay Péternek kampányolt Agócs János

Agócs egyértelműen a baloldal embere, 2022. január elején több roma politikussal együtt Márki-Zay Péterrel pózolt.

A baloldali miniszterelnök-jelölt a

szöveggel osztotta meg a fotót közösségi oldalán.

Az Agócs-ügy kapcsán Márki-Zay eddig még nem szólalt meg.