Visszatérő elem az idősek halála Márki-Zay választási kalkulációiban

Márki-Zay Péter, Brüsszel
Hungarian prime ministerial candidate of the Everybody's Hungary Movement, the mayor of Hodmezovasarhely town Peter Marki-Zay, answers journalists' questions prior to a press conference in Brussels on November 11, 2021. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc jelöltje már novemberben választási eszközként beszélt idősek COVID-haláláról, fedezte fel a Mandiner. „Egyre csökkennek. Rájuk az idősebb generáció szavaz, amelyet megtizedelt az a Covid" – fogalmazott már akkor Márki-Zay Péter a Fidesz támogatói kapcsán.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban írt az Origo is, Márki-Zay szerint nem nőtt a Fidesz-tábor, hiszen a koronavírus megtizedelte az időskorú lakosságot. Bár arról még nem tudni, hogy Márki-Zay Péter szövetségesei mit gondolnak az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kijelentéséről, a Kutyapárt elnöke „parasztságnak" nevezte közösségi oldalán a baloldali politikus megnyilvánulását.

A COVID-halálozás és a választási esélyek

A Mandiner a kijelentést követően felfedezte: a koronavírus-járványban meghalt idősek elhalálozása visszatérő elem lehet Márki-Zay Péter választási kalkulációjában. Az olasz La Repubblica című lapban megjelent interjúban Márki-Zay már novemberben az elképzelt választási győzelme

egyik eszközeként beszélt idősek COVID-haláláról.

Halálkampánnyal próbálkozik Gyurcsány Ferenc jelöltje Forrás: AFP/John Thys

2021. november 7-én jelent meg a Márki-Zay Péterrel készített interjú a baloldali lapban. Ebben az akkor Gyurcsány Ferenc által frissen kiválasztott jelölt elsősorban arról beszélt, hogyan nyerné meg a 2022-es választást. Az interjú egy pontján Márki-Zay Péter a következőket mondta: „Orbánt egyre kevesebben támogatják. Most 48 százalékon állnak, de egyre csökkennek. Rájuk az idősebb generáció szavaz, amelyet megtizedelt az a Covid."

Márki-Zay Péter újévi, valamint néhány héttel korábbi megszólalása is bizonyítja tehát, hogy

az idősek járványban történt elhalálozása Márki-Zay választási kalkulációinak visszatérő elemét képezi.