Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Márki-Zay Péter reggel mond valamit, este letagadja

Ukrán válság, 2022, Magyarország, Budapest, tüntetés az orosz nagykövetség épülete előtt, Andrássy út, tüntetés, Ukrajna, Márki-Zay Péter
Vágólapra másolva!
Márki-Zay Péter elvtelen hatalmi és politikai céljai érdekében veszélyezteti egy nemzet jelenét és jövőjét. Háborús helyzetben egy felelős ellenzéki politikus nem csinál kampánytémát egy katonai konfliktusból, ellenkezőleg, a nemzet érdekeit szem előtt tartva összefog az aktuális kormánnyal – mondta el ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője az Origónak adott interjúban. Hozzátette: Márki-Zay Péter kommunikációja és ígéretei színvonalesésként értékelhetők, és a baloldal korábbi, szakmai értelemben vállalhatatlan ígéreteit túlszárnyalva, erkölcsi értelemben is elfogadhatatlanok. Ifj. Lomnici Zoltán szerint a baloldal jelöltje láthatóan tudatosan csinál politikai show-műsort olyan szenzitív politikai kérdésekből, melyek közvetlenül és visszafordíthatatlanul kihatnak Magyarország jövőjére.
Vágólapra másolva!

Mennyire vehető komolyan egy olyan jelölt, aki összevissza beszél, majd letagadja azt, amit korábban mondott?

Az efféle, önellentmondásos politikai attitűd egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a baloldal listavezetője

nem rendelkezik azzal a képességgel, amely a nehéz időkben megkövetelt felelős döntések meghozatalához nélkülözhetetlen.

Az ellenzék kormányfőjelöltje döntésképtelenné vált, amely egyrészt a valós politikai tapasztalat hiányára, másrészt a mögötte álló hat különböző pártnak történő megfelelési kényszerre és egymásnak ellentmondó utasításaira vezethető vissza. Mindez világosan megmutatja a baloldal által konstruált, értékek helyett érdekek mentén szerveződő politikai konstrukció cselekvőképtelenségét. Ugyanakkor amellett sem szabad szótlanul elmenni, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje

láthatóan tudatosan csinál politikai show-műsort olyan szenzitív politikai kérdésekből, melyek közvetlenül és visszafordíthatatlanul kihatnak Magyarország jövőjére.

A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel lángba borult épületekről a Kijev közelében lévő Irpinyben, 2022. március 21-én Forrás: MTI/EPA/Maxar Technologies

Mennyire fontos a szavahihetőség és a hitelesség egy jelölt esetében?

A szavahihetőség és a hitelesség egy politikus karakterének nélkülözhetetlen eszközei, hiszen egy ország, és benne az adott társadalom akkor képes a fejlődésre, ha a nép által megválasztott vezetők törekszenek annak betartására, amit korábban a választóknak ígértek.

Hódmezővásárhely polgármesterénél még a törekvést sem látjuk, ebből fakadhat az a valós érzet, hogy az ellenzéki lista első embere

időnként szándékosan szabotálja a saját és a baloldal választási kampányát.

A baloldal részéről már korábban, az előválasztás során is felelőtlen ígérgetési verseny zajlott.

Márki-Zay Péter és a baloldal képviselői, akik fegyvereket és katonákat küldenének a háborúba Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mennyire fontos, hogy egy ilyen helyzetben, amikor háború dúl a szomszédunkban, hiteles és higgadt vezetője legyen Magyarországnak?

Ezen képességeknek több szempontból is kiemelt jelentősége van: egyrészt egy háborús helyzetben egy országnak magabiztosságot kell közvetítenie, melyet első ízben vezetője által tud reprezentálni. Másrészt a hitelesség és a higgadtság nemcsak a nemzetközi dimenzióban, hanem a belső viszonylatban, a társadalom irányába is rendkívül fontos tényező, hiszen az nemcsak kihat, hanem alakítja is az állampolgárok mindennapjait és belső nyugalmát.

Számos történelmi tapasztalatot találunk arra, hogy milyen károkat szenvedhet el egy adott ország, ha a nehéz időszakokban nem a megfelelő ember áll a kormányrúdnál. Egy-egy felelőtlen kijelentés, rosszul meghozott, felületes döntés – ami legtöbbször a politikai és szakmai tapasztalatlanság következménye – sorsokat, emberi életeket dönthet el.

Mennyire rombolóak és veszélyesek Márki-Zay Péter, valamint a baloldali politikusok háborúval kapcsolatos kijelentései?

Ezek a kijelentések nem csupán 10 millió, hanem 15 millió magyart sodorhatnak veszélybe.

Háborús helyzetben egy felelős ellenzéki politikus nem csinál kampánytémát egy katonai konfliktusból, ellenkezőleg, a nemzet érdekeit szem előtt tartva összefog az aktuális kormánnyal.

Menekült kislány a BOK Csarnokban. Magyarország segít a háború elől menekülőknek Fotó: Koncz Márton - Origo

Márki-Zay Péter kijelentései katonai és gazdasági szempontból is órási veszélynek teszik ki a magyarokat, és mindezt azért, mert a baloldal miniszterelnök-jelöltje feltétel nélkül kívánja végrehajtani azt, amit a nyugati nagyhatalmak diktálnak neki. Semmilyen mértékben sem mérlegeli azt, hogy ezek a nagyhatalmi igények nem Magyarország érdekeit tartják szem előtt, hanem kizárólag a saját magukét.

Végső soron az ebben a legdrámaibb, hogy a baloldal kormányfőjelöltje elvtelen hatalmi és politikai céljai érdekében veszélyezteti egy nemzet jelenét és jövőjét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről