Gyurcsányék most Márki-Zayt és Hadházyt alázták meg

Hadházy Ákos, Márki-Zay Péter
Vágólapra másolva!
Hetek óta veszekednek a Gyurcsány vezette baloldalon a mandátumokkal kapcsolatban, nem meglepő tehát, hogy az egyezkedés végére születtek meglepetések. Márki-Zay Péter parlamenti mandátumát végül Végh Noémi, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országosan teljesen ismeretlen politikusa veheti át. Annak ellenére, hogy Hadházy Ákos és Márki-Zay is az Országgyűlésből kiesett Szél Bernadettet akarta bekönyörögni Márki-Zay helyére, végül legyőzték őket, és nem az ő akaratuk teljesült. Rövid időn belül ez Hadházy második látványos bukása a baloldalon.
Vágólapra másolva!

A Gyurcsány Ferenc által vezetett baloldal szombati közleménye szerint megvan a döntés a megüresedett listás mandátumok betöltéséről, így

Márki-Zay Péter parlamenti mandátumát végül nem az Országgyűlésből kiesett Szél Bernadett kapta meg, hanem Végh Noémi, a Jobbik Magyarországért Mozgalom politikusa veheti át.

Végh Noémi a Jobbik színeiben lesz országgyűlési képviselő. Forrás: valasztas.hu

Annak ellenére, hogy Hadházy Ákos és Márki-Zay is be akarták könyörögni Márki-Zay helyére a Fidesz-KDNP színeiben nyert Menczer Tamás által legyőzött Szél Bernadettet, végül

legyőzték őket a baloldalon belül is, és nem az ő akaratuk teljesült.

Hadházy Ákos, mellette Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti frakcióvezetője (j2) és Szél Bernadett független képviselő (j) Forrás: MTI/Mohai Balázs

Veszekedtek a mandátumon

Mint arról korábban már beszámoltunk, ködösítés és a könyöklés folyt a baloldalon, hogy ki üljön be Márki-Zay Péter helyére. A Magyar Nemzet baloldali forrásai egyértelműen azt állították, hogy a korábbi megállapodás szerint a közös lista lép egyet előre, így a Jobbikot illeti a bukott miniszterelnök-jelölt mandátuma. Márki-Zay szerint viszont a pártelnökök döntenek a kérdésben, ugyanakkor megemlítette azt is, hogy ő maga Szél Bernadettnek vagy az MSZP-nek adná át a helyét. Nem teljesült az elképzelése.

A Jobbik frakciója ezzel kilenc helyett tíz fős lesz, a Párbeszédé viszont (amelybe Márki-Zay ült volna) hét helyett csak hat tagból áll majd, ennek megfelelően pedig

változik a nekik jutó támogatás összege is.

Hadházy Ákos és Szél Bernadett 2018 decemberében Forrás: MTI/Mohai Balázs

Hiába lobbizott Hadházy Ákos a bukott Szél Bernadettért

Hadházy Ákos szerint "igazságtalan volt", hogy Szél kiesett az Országgyűlésből. Mint arról az Origo beszámolt,

Szél Bernadett az egyike azoknak, akik óriásit buktak a választáson, és nem lesznek tagjai az új parlamentnek.

Szél 2018-ban még az LMP társelnöke volt, az elmúlt években csak hisztijeivel próbált kitűnni, most éppen a Momentum adott neki általuk biztos bejutónak gondolt egyéni jelölti helyet, de kiderült, hogy a választók nem voltak vevők a cirkuszra, így a nyugalmat és biztonságot képviselő Menczer Tamást, a Fidesz-KDNP jelöltjét választották meg Pest megye 2.számú választókerületében.

Hadházy és Szél egyébként számos baloldali provokáció közös ötletgazdája volt.

Emlékezetes, hogy Szél már egy ideje csak a botrányokozással foglalkozott, és valószínűleg nem is marad meg róla több az emberek emlékezetében, mint az MTVA-nál bemutatott előre eltervezett szánalmas cirkusz. Ilyen volt például az, amikor az MTVA-hoz megpróbáltak betörni Hadházy Ákossal:

Nem véletlen, hogy Hadházy most azt akarta, hogy a Momentum színeiben üljön be Szél a parlamentbe, ezzel is növelve a Momentum frakciójának létszámát. Így ismét közös frakcióban ültek volna, csak már egy másik párt színeiben.

Ha ez megvalósult volna, az egészen más erőviszonyokat eredményez a Gyurcsány vezette baloldalon belül.

Rövid időn belül ez Hadházy második látványos bukása a baloldalon, korábban ojkottálni szerette volna a parlament munkáját, persze, úgy, hogy a mandátumot, és az ezért járó fizetést felveszi. A Momentumot - melynek frakciójába beül - akarta megnyerni ehhez, de nem sikerült, a párt végül csak abba a bohóckodásba ment bele, hogy nem mennek el az alakuló ülésre.

A Párbeszéd is hiába reménykedett

Márki-Zay és Hadházy is azt hangoztatták már egy ideje, hogy Szélnek kell beülnie az Országgyűlésbe, a Párbeszéd pedig abban reménykedett, hogy a szintén egyéniben vesztes Dorosz Dávid volt főpolgármester-helyettes vagy a listán hátrébb szereplő Kocsis-Cake Olivio - aki el akarná zárni az orosz gázt - lehet a kedvezményezett, de ez végül nem jött be.

Szabó Rebeka Karácsony Gergely mandátumát kapja meg. Forrás: Facebook

Az már korábban eldőlt, hogy Karácsony Gergely főpolgármester parlamenti helyét a Párbeszéd politikusa, Szabó Rebeka zuglói alpolgármester töltheti be - aki a halálos balesetével viccelődő, majd a botrány miatt végül visszalépett jelölt helyett indult és bukott óriásit a Pest megyei 10. sz. országgyűlési egyéni választókerületben -, Gyurcsányné mandátumát pedig - aki EP-képviselő marad inkább - az LMP-s Bakos Bernadett kapja meg, így az LMP-nek is megvan a frakcióalakításhoz szükséges öt képviselője.