700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajár következne a brüsszeli olajembargóból

olajembargó illusztráció, Olaj, olajembargó, ipar, olajfinomítás, olaj- és gázfinomító, csővezeték, olajtartály The Tatneft Group's production facilities in the Republic of Tatarstan industry photo of the day Horizontal
2816142 29.03.2016 Oil pump jacks in Almetyevsk district, the Republic of Tatarstan. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
A brüsszeli embargó bevezetésével Magyarország jelenlegi vállalati–termelési rendszerei, de főleg a háztartások a megugró energiaárat nem lennének képesek megfizetni - mondta Lentner Csaba közgazdász.
Vágólapra másolva!

Az orosz szállítások kiiktatása a világpiacon erős árfelhajtó hatást okozna, vagyis tovább drágulna az olaj és a földgáz, de megfelelő infrastruktúra és vezetékhálózat híján Magyarország még így is alig tudná beszerezni az északi-tengeri olajat - mondta a Magyar Hírlapnak Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közgazdászprofesszora.

Magyarország erősen függ az orosz szénhidrogén-származékoktól.

A múlt évben az olajimport 64 százaléka származott Oroszországból, míg a felhasznált földgáz 85 százaléka.

A magyar háztartások csaknem kilencven százaléka földgázzal oldja meg a fűtést évtizedek óta. Az importtilalom vagy bármilyen korlátozás a magyar gazdaságot felkészületlenül érné, valamint a kieső orosz szállítmányok mennyiségi ellentételezésére nincs reális fizikai lehetőség.

Orosz kőolajimport nélkül napokon belül összeomlana az ország Forrás: Sputnik via AFP/Maksim Bogodvid

Magyarország számára az orosz nyersanyag-beszállítások így nem politikai, hanem egész egyszerűen gazdasági érdekek mentén húzódnak.

Ehhez következetesen ragaszkodnunk kell – tette hozzá. Mint kiderült, az orosz szállítások kiiktatása a világpiacon erős árfelhajtó hatást okozna, vagyis tovább drágulna az olaj és a földgáz, de megfelelő infrastruktúra és vezetékhálózat híján hazánk még így is alig tudná beszerezni az északi-tengeri olajat.

A közgazdászprofesszor kiemelte: a világ legnagyobb olajkitermelője Oroszország, napi több mint tizenegymillió hordó olajat termel ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy ennek a mennyiségnek vagy akár csak a töredékének a kiesése a világpiacról legalább akkora olajárrobbanást idézne elő, mint az 1970-es évek elejének sokkja, amikor a többszörösére drágult az olaj, és a világban drámai folyamatok kezdődtek.

Magyarország jelenlegi vállalati-termelési rendszerei, de főleg a háztartások a megugró energiaárat nem lennének képesek megfizetni.

Az elmúlt évtized gazdasági eredményei vesznének el - magyarázta.