Szili Katalin: Most a helyzetet kell elemezni

SZILI Katalin
Budapest, 2022. február 16. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a Kárpát-medencei magyar kisebbségjogi kalauz első kötetének bemutatóján a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. fővárosi épületében 2022. február 16-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, az autonómia ügyeiért felelős miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kisebbségvédelemről, valamint csángóföldi látogatásáról.
Vágólapra másolva!

A politikus arra a kérdésre, hogy a jelenlegi európai helyzetben hátrébb kerül-e a fontossági sorrendben az autonómia ügyek képviselete, úgy felelt, fontosságából semmit sem veszített, de az is igaz, most kevesebb figyelem hárul rá. Tisztában kell lenni azzal, hogy most a szomszédban háború zajlik, ebből következik az energiaválság, valamint a gazdasági nehézségek is.

Azonban, jegyezte meg, ez a mostani nehéz idő sok minden másra alkalmas. Most a helyzetet kell elemezni. Mindez azt jelenti, emelte ki Szili Katalin, hogy például a délszláv háború idején fogadta el az Európa Tanács a kisebbségvédelmi keretegyezményt, ami akkor, a 90-es években egy előremutató dokumentum volt. Azonban a helyzet azóta megváltozott, most kell Európának újragondolni a kisebbségek helyzetét, az autonómia ügyét. Számos jó példa van erre, mint például Dél-Tirolban is.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.