Ismét házkutatást tartott a NAV a DatAdat-ügyben

Gyurcsány Ferenc
Bajnai Gordon
New Prime Minister-designate Economy Minister Gordon Bajnai, 41, arrives with documents to give a press conference at the parliament as acting Prime Minister Ferenc Gyurcsany leaves on March 30, 2009 in Budapest. Hungary's ruling Socialists and their Liberal allies approved the nomination late on March 29 of Bajnai to replace Gyurcsany. After a week of talks during which they failed to agree on a candidate, the two parties, which together hold a majority in parliament, finally found common ground with Bajnai, who has no political affiliation. Bajnai must now be officially nominated for the premiership at the Socialists' party conference on April 5 before he can take over from Gyurcsany. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Megint házkutatást tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Bajnai Gordonhoz és egykori titkosszolgálati miniszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat Professional Kft. ellen költségvetési csalás gyanúja miatt zajló nyomozás során – tudta meg a Magyar Nemzet. A cég egyelőre nem reagált megkeresésünkre az új információkkal kapcsolatban. Szintén a DatAdathoz köthető hír, hogy tegnap Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő feljelentéskiegészítést tett az ellenzéknek juttatott amerikai pénzek és a DatAdat-botrány legújabb fejleményeivel összefüggésben.
Vágólapra másolva!

A héten újabb házkutatást tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a DatAdat Professional Kft. ügyében zajló nyomozás során – értesült a Magyar Nemzet.

Mint ismert, a Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnökhöz, és egykori titkosszolgálati miniszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető cég

az adóhatóság gyanúja szerint 2020-ban illegális módon csökkenthette fizetendő adóját, és bevallásában valótlan tartalmú nyilatkozatot téve a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott.

Ahogy arról korábban az Origón is beszámoltunk, a költségvetési csalás gyanúja miatt folyó nyomozás során a NAV szeptember 27-én már házkutatást tartott, ám lapunknak erre vonatkozó információit a DatAdat cáfolni igyekezett, és hazugsággal vádolta meg a hírt közlő sajtótermékeket.

Az adóhatóság ugyanakkor nem sokkal később közleményt adott ki, amiben tudatták, hogy valóban történt házkutatás. Mint írták, a nyomozók megpróbálták lefoglalni a társaság könyvelési iratait, de a cég jogszabálysértő működése miatt ez nem sikerült. A DatAdat ugyanis – a törvényi előírásokat megszegve – nem a bejegyzett székhelyén működött.

Bajnai Gordon Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A társaság vezetői telefonon sem voltak hajlandók megmondani a társaság tényleges működési helyét. Az iratokat a NAV a DatAdat könyvelőjénél sem tudta megtekinteni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda. Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalnia a nyomozóknak – közölte az adóhatóság.

A Magyar Nemzet megkereste a DatAdatot, hogy megerősítik-e azt az információt, miszerint ismét házkutatás volt a céggel összefüggő ügyben. A Bajnai Gordonhoz köthető vállalat azonban a cikk megjelenéséig nem válaszolt a feltett kérdésekre.

Szintén a DatAdat-ügyhöz kapcsolódó friss hír, hogy tegnap feljelentéskiegészítést tett a NAV-nál Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő az ellenzéknek juttatott amerikai pénzek és a DatAdat-botrány legújabb fejleményeivel összefüggésben.

Budai Gyula azért fordult ismét a hatósághoz, mert a DatAdat kétmilliárd forintot zsebelt be a választást megelőző tizenkét hónap alatt, de a társaság saját beszámolója szerint szinte teljes bevételük gyorsan el is tűnt, mivel mintegy 1,8 milliárd forintot költöttek el úgynevezett eladott (közvetített) szolgáltatásokra.