Energiaválság: Több mint 200 településen szünetelteti a szolgáltatását a posta

Posta, Magyar Posta, Magyar Posta Sajtótájékoztató, "Segíts, hogy megtaláljunk!"
Vágólapra másolva!
A háború és a szankciók miatt kialakult energiaválság miatt a Magyar Posta Zrt. takarékossági okok miatt 366 postahelyen, 210 településen időlegesen szünetelteti a szolgáltatását. Az intézkedés országosan nem érinti az ügyfelek 87 százalékát. A szüneteltetés nem jár elbocsátással, hanem a munkavállalókat átirányítják a közeli postákra. Ezzel párhuzamosan a vezetői munkakörökben egy 300 fős csoportos leépítést jelentett be a cég. 
Vágólapra másolva!

Országosan 366 postahelyen szünetelni fog a szolgáltatás az országban a megemelkedett energiaárak miatt. Az intézkedés november 12.án lép életbe. Az ideiglenes szüneteltetés 210 települést érint - jelentette be Simon Csilla, a Magyar Posta Zrt. megbízott vezérigazgatója. A változás nem érinti a postai küldemények házhoz kézbesítését sem.

A magas energiaárak miatt ideiglenes szünetelteti a Magyar Posta 366 posta működését Fotó: Major Kata - Origo

2596 posta üzemel jelenleg az országban 2044 településen, további 1154 településen működik mobilposta. Kézbesítőposták nem fognak szünetelni. Húsz százalékkal az európai átlag felett van a magyar lakosságra jutó posták száma.

Ausztriában 5100 főre, míg nálunk 4500 lakosra jut majd egy postai szolgáltató hely az intáézkedés után.

210 települést érint majd a szüneteltetés - mondta a vezérigazgató.

Most 109 újabb településen lesz mobilpostai szolgáltatás - tette hozzá.

740 munkavállalót átirányítanak a környező postákra a szüneteltetés alatt, nem lesz elbocsátás.

Jelentős megtakarítást ér majd el így Posta.

Fontos kiemelni, hogy jelenleg és az intézkedést követően is a Posta sokkal több szolgáltatóhelyet tart fenn, mint amennyit a jogszabály előír.

Csoportos leépítés lesz

Csoportos létszámleépítés lesz a Postánál, 300 főt fog érinteni ez a lépés. 4600 fő dolgozik jelenleg az irányításban a Postánál.

Ez az intézkedés nincs összefüggésben a szüneteltetéssel.

A felmondásokat januárban kapják meg az érintettek. Irányítási munkakörökben dolgozókat érinti majd a leépítés, kézbesítőket nem bocsátanak el. Végrehajtási munkaköröket is felajánlanak az érintetteknek. Korábbi leépítés estében 10-15 százalék vállalta a végrehajtási munkakörben való munkát.