Brüsszel hibája az egyre erősödő migrációs nyomás

Horizontal Vertical migration illegal-immigrants
Migrants line up after disembarking on the southern Italian Pelagie Island of Lampedusa on May 17, 2021. - More than 1,400 migrants arrived on the Italian island of Lampedusa at the weekend, sparking calls from far-right politicians for action to stem the flow, amid fresh moves by Italian authorities against the rescue boats who operate in the central Mediterranean. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Vágólapra másolva!
Brüsszel ösztönzi a migrációt, támogatja az embercsempészek üzleti modelljének működését azáltal, hogy folyamatosan nyomják a kötelező betelepítési kvótákat, amelyek mágnesként vonzzák a migránsokat Európába - mondta Szijjártó Péter azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia ideiglenes határellenőrzést vezetett be a magyar határon.
Vágólapra másolva!

Teljes egészében Brüsszel hibája a migrációs nyomás erősödése Közép-Európában, ugyanis a kötelező betelepítési kvóták napirenden tartása mágnesként vonzza az illegális bevándorlókat és támogatja az embercsempészek üzleti modelljét - reagált a tárca tájékoztatása szerint szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ideiglenes szlovák határellenőrzésekre. A tárcavezető a Szlovákia által ideiglenesen visszaállított határellenőrzések kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a migrációs nyomás erősödése Közép-Európában teljes egészében Brüsszel hibája.

"Brüsszel hibája az illegális migráció" (Képünk illusztráció) Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

"Ugyanis Brüsszel ösztönzi a migrációt, támogatja az embercsempészek üzleti modelljének működését azáltal, hogy folyamatosan nyomják a kötelező betelepítési kvótákat, amelyek mágnesként vonzzák a migránsokat Európába" - jelentette ki. "Mert ha van kötelező betelepítési kvóta, akkor el lehet mondani a migránsoknak, hogy induljatok útnak, majd ha bejuttok, akkor onnantól kezdve elosztanak benneteket, és maradhattok" - tette hozzá.

- közölte.

Szijjártó Péter ezután leszögezte, hogy az embercsempészek üzleti modelljét szét kell verni a lehető leghatározottabb eszközökkel, a migrációt pedig meg kell állítani, és nem menedzselni kell.
"Az, hogy nő rajtunk a migrációs nyomás, az kizárólag Brüsszel hibája. Úgyhogy abban reménykedünk, hogy a következő európai parlamenti választáson végre olyan politikusok kerülnek döntési pozíciókba Brüsszelben, akik a migrációt megállítani akarják és nem akarnak újabb és újabb migránsokat Európába hívni" - fogalmazott.