Vágólapra másolva!
A KR NNI-nél indult költségvetési csalási üggyel kapcsolatos nyomozás során még négy embert elfogtak a győri rendőrök: két orvost, egy cégvezetőt és egy alkalmazottat. Közülük egy embert letartóztattak, a többiek szabadlábon védekeznek. Az országban több mint hetven nyomozó dolgozik ezen az ügycsoporton.
Vágólapra másolva!

A gyanú szerint

bizonyos gyógyászati segédeszközöket gyártó cégek jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK).

Az ügyben Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult eljárás tavaly novemberben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (KR NNI). A bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalási ügy nyomozásába azóta már több vármegyei rendőr-főkapitányság bekapcsolódott. Így Baranya, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar vármegyében is létrejött egy-egy nyomozócsoport, melyek a náluk folyamatban lévő eljárásokban, gazdasági társaságonként vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket. A Nemzeti Védelmi Szolgálat továbbra is aktívan közreműködik az ügy részleteinek feltárásában.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányságon folyamatban lévő nyomozásban először idén, február 28-án fogtak el embereket. Az akcióba több mint hatvan rendőr vett részt, köztük a KR NNI, az NVSZ, több vármegye és a Készenléti Rendőrség munkatársai, valamint a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége is azért, mert a gyanú szerint az egyik gyanúsított lakásán engedéllyel tartott vadászfegyverek voltak.

több embernél tartottak házkutatást a gyógycsipős csalási ügyben Forrás: police.hu

Egyszerre egyidőben összesen 10 helyszínen tartottak házkutatást, és három férfit, valamint egy nőt fogtak el.

Egy szegedi és egy nyíregyházi orvost, valamint egy budapesti cég ügyvezetőjét és alkalmazottját bilincselték meg, akik mindketten Baranya vármegyei lakosok.

házkutatás a gyógycipős ügyben Forrás: police.hu

A nyomozók a gyanúsítottak valamennyi lakcímét, tartózkodási helyeit, a hozzájuk köthető rendelőket, cégtelephelyeket és fióktelepeket is átkutatták, és lefoglaltak minden olyan eszközt és dokumentumot, mely releváns az ügyben. Összesen 24 adathordozóval – köztük mobiltelefonokkal és laptopokkal –, rengeteg irattal, valamint 400 gigabájtnyi lementett adattal távoztak a helyszínekről.

Vagyonvisszaszerzés keretében az érintett cég ügyvezetőjétől lefoglaltak még egy quadot, egy autót, egy motort és egy rakodógépet is.

még négy embert fogtak el a gyógycipős csalási ügyben Forrás: police.hu

A gyanú szerint a gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó vállalkozás a jogosulatlanul felírt közel háromezer darab gyógycipő után több mint 162 millió forintot igényelt vissza a NEAK-tól. Ebből 930 cipőhöz a fiktív tartalmú vényeket a szegedi orvos írta fel, amellyel közel 50 millió forinthoz segítette hozzá a céget.

A bizonyítékok alapján a társaság cipői sorozatgyártással és gyenge minőségben készültek.

A lábbeliket kapott ügyfeleket pedig senki meg sem vizsgálta, sőt a gyógycipős vényeket felíró orvossal soha nem is találkoztak. A győri nyomozók mind a négy elfogott embert gyanúsítottként hallgatták ki üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás, személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt. Négyük közül a szegedi orvost őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatását, amit időközben a bíróság el is rendelt. A másik orvos, a cégvezető és az alkalmazott szabadlábon védekezik. Az egyre kiterjedtebb és komplexebb ügycsoportban, a nyomozócsoportok hathatós munkájának köszönhetően a jövőben további elfogások várhatók.