Hol olcsóbb az élelmiszer? A szlovák vagy a magyar oldalon?

Árstop, Magyarország Kormánya, árszabályozás, alapvető élelmiszer, 2022. február 1., 2022.02.01.
Vágólapra másolva!
A Makronóm Intézet összehasonlította Komárom és a szlovák oldalon található Révkomárom (Komarno) friss, 2023 márciusi élelmiszerboltjainak aktuális árait. Meglepő tanulságokra leltek.
Vágólapra másolva!

A Makronóm Intézet végigjárta két üzletlánc észak- és dél-komáromi üzleteit az árkülönbségeket keresve. Komárom egy különleges státuszú város, hiszen a szétszakított két városrész közötti összeköttetés kiváló, pár perc alatt el lehet jutni bárhova, és a határ sem okoz már akadályt. Az élelmiszerinfláció mind Magyarországot, mind Szlovákiát megcibálta, de friss tapasztalataik szerint a város északi (szlovák) és déli (magyar) részén úgy tűnik, figyelnek egymás áraira.

A két ország bérviszonyaiban nincs nagyobb különbség, bár megjegyzik, hogy Komárom déli, magyarországi részén jóval több munkalehetőség van, így sokan ingáznak a túloldalról is – ahogy Esztergomba is sokan járnak át Felvidékről a Suzuki autógyár miatt.

Az összehasonlítást nehezíti a két külön pénznem.

A forint az utóbbi időben jócskán erősödött az euróhoz képest, a jelenlegi 378 HUF/EUR árfolyam jócskán drágábbá teszi a felvidékieknek a magyarországi boltok termékeit,

igaz a forintban gondolkodó magyaroknak most vonzóbbak lehetnek az eurós árak Révkomáromban.

Persze teljesen más volt a helyzet, mikor 430 forintot is adtak egy euróért. Viszonylag jól váltják a forintot Komáromban, az euróért hétfőn 367 forintot adtak, eurót pedig 393 forintért lehetett venni. Persze 2-300 euró beváltása felett még jobban is járhatunk, és persze a többség ma már bankkártyával vagy épp Revoluttal fizet, ott a váltási költség már csak 1-2 százalék. A Makronóm a szlovákiai eurós árakat 380 HUF/EUR árfolyamon számolta át.

Meglátogatták a Tesco és a Lidl üzletláncok üzleteit, mivel ezek mindkét országban jelen vannak. Nem kevesebb mint 16 terméknek vizsgálták meg az árait, igyekezve kihagyni az akciós termékeket, hiszen ezek – a legtöbb esetben – csak pár napig érvényesek.

A komáromi MOL kúton a diesel üzemanyag 617 Ft/l, a 95-ös benzin 605 Ft/l. A szlovákiai Shell, illetve Slovnaft kutakon mind a diesel, mind a benzin átszámolva kereken 600 forintba kerül.
Szlovákiában – mint a környék lakói tudják – évek óta olcsóbb a diesel, az alacsonyabb adótartalom miatt.

Az üzleteket végigjárva azért tapasztalhatták, hogy a Lidl talán sikeresebb pár százalékkal az árversenyben, másrészt a Tesco viszont kulturáltabbnak tűnik, de ez mindössze e sorok szerzőjének magánvéleménye.

Forrás: Makronóm Intézet

Megjegyzés: A *-gal jelölt termékeket Magyarországon érinti az árstop, de természetesen csak az alapverziókat, nem a drágább tételeket.

Láthatóan a szlovákiai üzletekben a legegyszerűbb kenyérfajták olcsóbbak, de a prémium termékek nagyobb választékban vannak jelen, és sok esetben drágábbak is. A középkategóriás pékáruknál nincs jelentős különbség.

A liszt esetében figyelembe kell venni, hogy Szlovákiában nincs hatósági ár, és láthatóan az utóbbi időben az árkülönbség eltűnt. A 430-as euró árfolyamnál ez akár 50 forinttal is drágább volna. Az olaj szintén hatósági áras, itt azért látni a különbséget.

A tojás esetében nem tűnik nagynak a különbség, a drágább tojások között a magyar mélyalmost lehet összehasonlítani a szlovák szabadon tartott (nem ketreces tartású) tojásokkal. A száraztészta nehéz dió, a legolcsóbb tésztafajtákat vették figyelembe, természetesen mindenhol vannak ettől drágább, prémium minőségű tészták - derül ki a Makronóm összehasonlításából.

A cukor úgy tűnik, a magyarországi Lidlben elfogyott.

Forrás: Makronóm Intézet

Megjegyzés: A *-gal jelölt termékeket Magyarországon érinti az árstop, de természetesen csak az alapverziókat, nem a drágább tételeket.

Mivel Szlovákiában nem általános a kínálatban a 2,8 százalékos tej, ezért igyekeztek a 3,5 százalékos tejeket összehasonlítani. A vaj érdekes kérdés, szinte az összes üzlet igyekezett valamiféle kedvezménnyel csalogatni a vevőket. Szlovákiában kötelező megkülönböztetni a tiszta tejből készült, illetve a növényi zsírokat is tartalmazó sajtokat. Általában a tiszta tejből készült sajtok 3500 forint körül indulnak, és a határ a csillagos ég.

A bontott csirke esetében megjegyzik, hogy a magyarországi Tescóban nem is árultak, a szlovákiai Tescóban pedig a csirkemellet nem lehetett figyelembe venni, ugyanis az ott felkínált éppen akciós árura adhatnak bármekkora kedvezményt, józan ember nem vásárolná meg... A karaj esetében nincs komoly különbség, Szlovákiában jelentős árengedményeket általában a spanyol disznóhúsra adnak.

Forrás: Makronóm Intézet

Megjegyzés: A *-gal jelölt termékeket Magyarországon érinti az árstop, de természetesen csak az alapverziókat, nem a drágább tételeket.

A burgonya esetében nehezen tudja Szlovákia megmagyarázni az árkülönbséget, de ez már agrárpolitikai kérdés, egy ágazat hanyatlásának a története. Mindenesetre a magyarországi Tesco szlovákiai krumpliként kínálja jóval olcsóbban a szlovákiai üzletükhöz képest - írja a Makronóm.

A zöldségek, gyümölcsök esetében a Tesco mindkét oldalon kétségkívül némi árelőnyre tesz szert, talán mert jobban hagyatkozik a hazai, régiós termelőkre.

Vélhetően a pár hete megerősödött forint még nem mutatkozott meg a magyarországi árakban.

Egy másik furcsaságot is megemlít a Makronóm, mely szerint

az enyhe árelőny annak ellenére áll fenn, hogy Szlovákiában az általános ÁFA-kulcs 20 százalék, míg Magyarországon 27 százalék.

Úgy tűnik ez is igazolja: az ÁFA-csökkentés közel sem biztos, hogy jó fegyver lett volna az infláció elleni harcban.

Harmadrészt érdemes megemlíteni, hogy a komáromi üzletek esetében a magyarországi üzletek – sok terméknél tapasztalható – enyhe árelőnyét még az is erősíti, hogy sokan a Duna északi oldaláról ingáznak, és forintban kapják a fizetésüket. Emellé természetesen különböző, csak magyar oldalon elkölthető cafetériajuttatásokat is, ami egyenesen bevezeti őket a magyar boltokba, a szlovákiai (többnyire magyar) boltosok nagy bánatára - zárja elemzését a Makronóm.