M1-es horrorbaleset: kiderült, kinek fizet a biztosító

M1, autópálya, baleset, 26-os kilométer, személyautók, kamion, ütközés, kigyulladt autók, karambol, 2023. 03. 11. Pest vármegye határa, Mány, Bicske, Zsámbék
Vágólapra másolva!
Március 11-én tömegbaleset történt az M1-es autópályán, Herceghalom közelében. A balesetben 5 kamion és 37 autó volt érintett, ebből 19 szinte teljesen kiégett. Összesen 7 város 70 tűzoltója tudta megfékezni a lángokat. A Ripost arról kérdezett egy biztosítási szakértőt, hogy ki és milyen kártérítésre jogosult ilyen esetben és kinek kell azt megfizetnie.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon eddig példa nélküli balesetben egy ember meghalt és többen megsérültek, emellett több autóban keletkezett anyagi kár. Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft.értékesítési és kommunikációs igazgatója szerint

a magyar biztosítási ágazat legbonyolultabb ügye lehet ennek a balesetnek a kártérítési ügye.

Több autó teljesen kiégett Fotó: Major Kata - Origo

A szakember arról beszélt a lapnak, hogy az ügyben nagyon nehéz lesz kártérképet felállítani, és megállapítani, hogy ki hibás és ki nem. Elmondta, hogy a KRESZ úgy fogalmaz, mindig úgy kell vezetni, hogy a sofőr időben meg tudjon állni, ez alapján azt lehetne mondani, hogy mindenki hibás, aki nem tudott időben fékezni.

Ezért, aki belement az előtte lévőbe, az károkozó lesz, akibe pedig belementek, az káreseményt szenvedett el.

Pereskedés esetén viszont évekig is eltarthat az, hogy megállapítsák, kinek mi jár. A várható kártérítések összege nagyon eltérő lehet, pár százezer és több millió is.

– mondta a szakértő.

A mentés még éjszaka is folyt Fotó: Major Kata - Origo

Az M1-esen történt tömegbaleset nagy visszhangot váltott ki a médiában, ezért a szakértő szerint a biztosító társaságok is kiemelten fogják kezelni az ügyet. Németh Péter szerint a biztosítók nem szeretnek úgy feltűnni, mint akik nem fizetnek kár esetén, ezért

az elmúlt évek tapasztalatai alapján az figyelhető meg, hogy nagyobb nyilvánosságú eseteknél a kárfizetési hajlandóság is emelkedik.

– mondta Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.

összeroncsolódott, kiégett autók az M1-es autópályánál Herceghalomnál 2023. március 11-én Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Lakatos Péter

Ennek alapján a biztosítók nem várják meg a rendőrségi vizsgálatok befejezését, illetve a felelősség kérdésének tisztázását, hanem azonnal megkezdik a kártalanítást.

Ezeknek a rendkívüli előlegeknek a kifizetési ideje attól függ, hogy a szükséges rendőrségi igazolások mikor érkeznek be a biztosítókhoz.